Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsförebyggande råd till Löfven: Sluta såsa!

Rikspolischef Anders Thornberg kräver samhällelig kraftsamling mot den ”synnerligen allvarliga” våldsutvecklingen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Margareta Winberg (S) överlämnade sin utredning om en ny socialtjänst till statsrådet Lena Hallengren (S) i torsdags.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS JÖNSSON / EXP

Om kriminella går fria och nätverken fylls på underifrån med unga, har polisen inte en chans. När ska regeringen ta det på fullt allvar?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Våldsutvecklingen är ”synnerligen allvarlig”, deklarerade rikspolischef Anders Thornberg i lördags. Polisen är pressad.

”De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg så att inte fler hänsynslösa brott begås”, säger Thornberg i ett pressmeddelande. Och samhället måste ”kraftsamla” så att nätverken inte fylls på underifrån med unga. 

De mest brottsaktiva i storstäderna är killar mellan 15 och 25 år; många har lockats in i kriminalitet redan i 10-12-årsåldern. Men samhället står i hög grad handfallet och somligt går åt fel håll. 

2017 fastslog Riksåklagaren, med hänvisning till riksdagens dyrkade barnkonvention, att misstänkta under 18 år bara får frihetsberövas ”som en sista utväg och för kortast möjliga tid”. Sedan dess har det blivit vanligare att misstänkta minderåriga tas in för polisförhör och sedan släpps direkt. 

Om de unga lär sig något, när de släntrar ut från polisstationen, är det att flina brett åt rättvisan. 

Socialtjänsten kan vanligen inte sätta in insatser mot ett barn på glid om föräldrarna säger nej.

Ledarsidan har propagerat för att straffrabatterna ska reduceras för 15-17-åringar och att Kriminalvården ska ta ett större ansvar för gruppen. Socialtjänsten bör fokusera sina begränsade resurser på de yngre och/eller mindre brottsaktiva.  

Men Socialtjänsten behöver också vassare tänder. 

Förra veckan överlämnades utredningen Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag till regeringen. Utredaren, förra statsrådet Margareta Winberg (S), vill göra barnrättsperspektivet mer centralt i lagstiftningen och stärka socialtjänstens fokus på förebyggande insatser. Men vassare tänder - inte mycket. 

Ett stort problem för socialtjänsten är att den vanligen inte - om det inte rör sig om ett regelrätt tvångsomhändertagande - kan sätta in insatser mot ett barn på glid om föräldrarna säger nej. Och det är inte ovanligt att vårdnadshavare blundar envist för att deras barn är i farozonen eller ser brott som ”pojkstreck”.

Men Winberg föreslår inte någon möjlighet till så kallat mellantvång. Det ingick inte heller i uppdraget. 

Detta trots att en god skolgång är a och o för att förebygga ungdomskriminalitet.

Det är typiskt för den svenska hanteringen av ungdomsbrott: Förebyggande arbete är Lösningen, men effektiva verktyg premieras inte. 

Denna fråga ska i stället Socialstyrelsen ”titta på”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Stockholms socialborgarråd, Jan Jönsson (L), har länge har propagerat för behovet av mellantvång,. Men han är också besviken över att socialtjänstutredningen saknar förslag för att förbättra socialtjänstens samverkan med skolan. Detta trots att en god skolgång är a och o för att förebygga ungdomskriminalitet. (I dag sätter sekretessen käppar i hjulen för samverkan.)

Men samverkansfrågan kunde Margareta Winberg inte ta upp, säger hon, eftersom skolan är en annan myndighet. 

Brottsutvecklingen är synnerligen allvarlig. Men någon avgörande kraftsamling får Anders Thornberg dessvärre se sig i himlen efter.