Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brott och extremism har blivit en blågul exportvara

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I stället för att peka finger mot våra grannländer borde S-ministrarna idka självkritik. Hur kommer det sig att Sverige har blivit en exportör av gängkriminalitet och extremism?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) efterlyste mer internationellt samarbete efter attacken mot en moské utanför Oslo. Bland annat vill hon se gemensamma insatser mot att svenska nazister försöker organisera sig i grannländerna. 

Detta fick energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att genast fatta mobilen och twittra att Solberg borde ”se sig själv i spegeln” eftersom invandringskritiska Fremskrittspartiet ingår i hennes regering.

Tyvärr är det inte första gången en S-minister hamnar i ordkrig med företrädare för ett grannland. Senast förra veckan gick justitieminister Morgan Johansson till motattack mot en polsk EU-parlamentariker. I en intervju i Aftonbladet passade han på att kritisera landets arbete mot stöldligor som härjar i Sverige. 

Sina egna bristande insatser - tullen har länge både velat kameraövervaka och kunna beslagta stöldgods - höll Johansson dock tyst om.

Svenskar begår brott utomlands

Regeringens linje är svår att begripa. När gränsöverskridande brottslighet begås i Sverige är det andra länders fel, men det är inte vårt bekymmer med svenska brottsresor. 

Kanske beror ministrarnas självgoda uppträdande på att de inte är vana vid situationen. 

Sverige har länge varit ett av världens mest välfungerande länder. Men tyvärr har kriminalitet och extremism blivit en växande svensk exportvara. 

På den spanska solkusten har det fruktade svenskgänget ”Los suecos” satt skräck med beställningsmord, tortyr och sprängdåd mot en barnfamilj. Några av de jihadister som låg bakom terrordåden i Paris och Bryssel 2015 och 2016 har Sverigekopplingar. Så är också Sverige ett av de länder i Europa som haft flest IS-terrorister per capita.

Just nu sitter fyra gängkriminella från Rinkeby-Tensta häktade för ett dubbelmord i Köpenhamn. Två andra svenskar är misstänkta för att ha försökt spränga en lokal tillhörande den danska skattemyndigheten och fyra män med svensk anknytning avtjänar fortfarande fängelsestraff för de planerade attackerna mot Jyllands-Posten.

Nu vill den danska S-regeringen säkra gränsen mot Sverige. Det, om något, borde vara en väckarklocka. 

Islamism och nazism bör bekämpas

Visserligen verkar regeringen ha kommit till insikt om faran med islamistisk extremism, men i övrigt verkar man mer angelägen om att putsa på Sverigebilden än att åtgärda den verklighet som orsakar sprickorna. 

Solberg har nämligen rätt. Nordiska nazisters starkaste fäste är Sverige. 

Även om allt talar för att gärningsmannen bakom det norska moskédådet har agerat ensam var Solbergs Sverige-fokus i sammanhanget helt naturligt: Hon svarade på en fråga från en svensk journalist. 

”Man kanske ska ta det lite lugnt ändå”, recenserade Ygeman därför senare sitt agerande.

Precis. En seriös minister bör inte spontan-twittra på Trump-manér. 

Brottslighet och extremism är stora problem, vare sig den utförs i eller utgår ifrån Sverige. 

0