Broilers på glid

Publicerad
Uppdaterad
I morgon börjar SSU, SAP:s ungdomsförbund, sin årliga kongress. På torsdag startar Liberala ungdomsförbundets dito.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Kongresserna är några dagar av låtsasdemokrati där ungdomsförbunden bedriver snabbkurs i det politiska spelet. Ledningen väljs alltsomoftast efter intriger och maktspel. Den som vinner kan efter ett par år växla in engagemanget mot en plats i valfri politisk församling.

På kongresserna klubbas också åsiktspaket utan krav på budget- balans. Det som snarare är en debattklubb presenteras som en möjlighet att påverka moderpartiets partiprogram. Något som sällan händer inom överskådlig framtid.
Partierna ser ungdomsförbunden som en plantskola för politiskt engagemang. Kanske var det så på 70- talet när förbunden var folkrörelser och hade tiotusentals aktiva medlemmar. I dag ser det annorlunda ut. För bara ett par år sedan uppdagades omfattande medlemsfusk, och medlemsbortfallet ökade dramatiskt tills i bästa fall tusentalet medlemmar fanns kvar. De politiska ungdomsförbunden har varit som choklad på tonårshud för både maktmissbruk, oegentligheter med pengar och en osund syn på interndemokrati.
Riksdagspartiernas ungdomsförbund har blivit en bidragskramande institution som endast finns till för sin egen skull. Det enda ungdomsförbund som i dag har ett femsiffrigt medlemsantal är Piratpartiets, något som gjort förbundet rikare än moderpartiet.

Med färre engagerade personer har politiken urvattnats och kvalitén på både idéer och kompetens försämrats. Partierna räknar med att ungdomsförbunden tar hand om alla under 30 år, men ifrågasätter inte vad som får någon att stanna i en låtsasdemokratisk organisation så länge.
Det finns ingen riktig beredskap för unga människor i partipolitiken. Den som försöker engagera sig möts allt för ofta av ett protektionistiskt förhållningssätt till maktpositioner och idéer. Har man inte kokat tillräckligt mycket kaffe eller närmar sig pensionsåldern, är det ingen idé att ta sig in i en partiorganisation. Alla riksdagspartier har en partiledare med bakgrund i de politiska ungdomsförbunden, och flera av ministrarna både i denna regeringen och i den förra har varit insyltade ända sedan ungdomstiden.

Ungdomsförbunden borde inte behövas. De är ett bevis på hur både landets partier och demokratiska institutioner har fallerat de senaste åren. Broilerskolan ger personer med lagom tillplattade åsikter i partiernas hundkoppel en direktbiljett in i regeringskansliet. Det är faktiskt ett hot mot vårt demokratiska välstånd. Svågerpolitik som partierna inte bryr sig om, och som ungdomsförbunden i tysthet lär vidare till nya medlemmar.
Det är dags att städa ut låtsasdemokratin från partierna.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag