Cameron eller Brown är frågan? Foto: Richard Pohle
Cameron eller Brown är frågan? Foto: Richard Pohle

Britternas bittra budget

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I morse kom beskedet: Gordon Brown utlyste som väntat parlamentsval till den 6:e maj. Det brittiska valsystemet är på flera sätt djupt orättvist. Mindre partier diskrimineras systematiskt i och med att segraren "tar allt" i majoritetsval med enmansvalkretsar.
Dessutom har alltså den sittande regeringen förmånen att bestämma när valet ska hållas och kan därmed försöka tajma valdagen med läget i opinionsmätningarna.
Labour och premiärminister Gordon Brown har under lång tid varit helt uträknade men har börjat knappa in på de konservativa. Toryledaren David Cameron försöker göra motsvarande resa som Fredrik Reinfeldt gjort med de nya moderaterna till regeringsmakten. Tories ska framstå som ett modernt miljömedvetet parti som tar de sociala orättvisorna på största allvar.
Oavsett om det blir byte av hyresgäst på Downing Street eller ej så väntar ett stålbad för den brittiska befolkningen.

Underskottets andel av BNP hamnar i samma korpdivision som Grekland med 12 procent. Och den brittiske finansministern Alistair Darling har i jämförelse med sin grekiske kollega kommit väldigt lindrigt undan när EU krävt rättning i budgetleden.
En orsak till att den brittiska underskottskrisen inte fått tillräcklig uppmärksamhet är naturligtvis att man står utanför EMU. Pundets utförsåkning är därmed inte ett lika akut problem för EU.
Men den brittiska ekonomins stora andel av EU:s totala gör underskottet till ett europeiskt problem. Och av en helt annan dignitet om ett annat och litet land utanför EMU som Sverige hade haft motsvarande problem.
Det har vi inte. När Anders Borg presenterar sin vårbudget nästa vecka talar allt för att Sverige klarar EU:s 3-procentsribba för underskotten. Sverige tillhör de länder som har Europas starkaste offentliga finanser.

Därför blir det
socialdemokratiska gnället om att regeringen "äventyrar statsfinanserna" så patetiskt. Oppositionens kritik hade förstås varit relevant om Sverige haft Alistair Darlings budgethål. Men har någon hört Mona Sahlin bekymra sig över Labourvännernas usla statsfinanser?
Både Labour och Tories lär dock använda sig av ett svenskt socialdemokratiskt valrörelseknep från 1994. De kommer att precis som Göran Persson gjorde be om ett "öppet mandat" från väljarna för den kommande budgetsaneringen.
Att ärligt och i detalj redovisa vilka tuffa besparingar och skattehöjningar som måste komma är definitivt ingen valvinnare. Därför lär veckorna i maj 2010 gå till historien som en väldigt oärlig valrörelse. Väljarna kommer att chockas i efterhand och miljoner av britter kommer att ställa sig frågan: "Var det verkligen det här vi röstade för?"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag