Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Britterna får inte någon bättre deal än den här

Premiärminister Theresa May försvarade på söndagen utträdesavtalet i Bryssel. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Motståndare till brexit demonstrerar utanför det brittiska parlamentet i London.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

EU-ledarna har godkänt utträdesavtalet med Storbritannien. Måtte det brittiska parlamentet göra detsamma.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Brexit är en tragedi i flera akter. På söndagen avslutades en av dem när EU:s stats- och regeringschefer beslöt att godkänna det 585 sidor långa utträdesavtalet med Storbritannien.

I nästa scen måste dock premiärminister Theresa May lotsa avtalet genom det brittiska parlamentet, något som ser ut att bli betydligt svårare. Oppositionspartiet Labour betraktar det som en chans att sänka premiärministern, medan omkring 90 av Mays konservativa partikamrater redan har lovat att rösta nej till avtalet.

Storbritanniens utträdesavtal godkänt

Förre premiärministern David Cameron drev fram folkomröstningen i hopp om att kunna ena sitt parti i Europafrågan. Men resultatet har blivit att såväl Tories som landet är mer splittrat än någonsin. 

Den bittra striden om avtalet visar på en uppenbar nackdel med folkomröstningsinstrumentet. Ja eller nej till EU-utträde kan tyckas vara en rättfram fråga att ställa till folket. Men britternas röst gav ingen vägledning om hur Storbritanniens framtida relationer med EU skulle se ut. Nu är både EU-anhängare och EU-motståndare besvikna över utfallet.

Den frustrationen är lätt att förstå. Under valkampanjen utlovades britterna en framtid där London - inte Bryssel - skulle bestämma lagar och regler. Men resultatet verkar bli att Storbritannien måste fortsätta följa många EU-bestämmelser, men utan någon möjlighet att påverka dem.

Skulden för detta måste dock läggas på de brittiska politikerna, inte på EU. Storbritanniens krav på nära handelsförbindelser utan några egentliga förpliktelser var inte realistiska. Någon enhörning stod aldrig på menyn. 

Oroligheter på Nordirland kan följa

De brittiska parlamentarikerna gör därför bäst i att godkänna det avtal som nu ligger på bordet. Det skulle innebära en övergångsperiod där dagens regler fortsätter att gälla efter det officiella EU-utträdet i mars nästa år. Då skulle Storbritannien och EU få relativt god tid på sig att förhandla fram ett avtal om sina framtida relationer. Den svenska regeringen bör i det skedet verka för ett så gynnsamt avtal som möjligt för britterna.

Om de brittiska parlamentarikerna nobbar avtalet är risken dock stor att Storbritannien i stället kraschar ut ur EU utan avtal. På längre sikt innebär det minskade investeringar, färre jobb och lägre skatteintäkter. På kort sikt kan effekterna bli betydligt mer dramatiska. Läkemedel kan ta slut på hyllorna, flyglinjer ställas in och mat börja ruttna i lastbilsköer vid gränserna. I allra värsta fall kan det leda till nya oroligheter i Nordirland när gränskontroller mot republiken Irland måste återupprättas.

"Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal", har May upprepat som ett mantra. Till slut verkar hon ha insett att det inte är sant. 

Måtte de brittiska parlamentarikerna göra detsamma.

 

Fotot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om splittringen i Liberalerna.

 

Läs också:

Theresa May borde lära av fotbollslandslaget 

Falska sjuksköterskor är värre än brexit