Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brinnande asylboenden är en skam för Sverige

Byggnad i Arlöv som dagen efter skulle ha tagits i bruk för ensamkommande. En av 78 bränder under 2015.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN I LJUNGBY / RÄDDNINGSTJÄNSTEN I LJUNGBY
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Branddåd mot flyktingboenden måste tas på största allvar. De får inte normaliseras.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under loppet av ett dygn har det brunnit på två planerade flyktingboenden i eller nära Stockholm. Därtill utbröt en brand på ett HVB-hem i Hallstahammar på onsdagsmorgonen.  

Tre bränder på några dagar. Det är en otäck utveckling. 

Men det är svårt att uttala sig om brandorsak innan en utredning är gjord. SVT begärde i fjol ut siffror från polisens nationella operativa avdelning, Noa. Enligt Noa brann det 112 gånger på bebodda eller tilltänkta flyktingboenden under 2016. 20 var olyckor, resten anlagda. 37 av de anlagda bränderna startades av boende själva och två, garanterat, av utomstående. Men i 53 fall startades de av "okänd gärningsman". Många av dem misstänks av utomstående. 

Brandattacker är rent barbari

Det är fruktansvärda siffror och den låga uppklarningprocenten är i sig alarmerande. Men varje enskild attack innebär att en gräns har passerats mellan civiliserat beteende och barbari.

Det är ren tur att ingen har dödats. I fjol fick en städare livshotande skador av en bomb vid ett boende i Västra Frölunda. Nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, misstänktes för dådet, men friades i hovrätten. De dömdes däremot för en kraftig bomb som hittades vid ett boende i Torslanda. 

Branden på HVB-hemmet i Hallstahammar tros nu ha startat inifrån - inte, som man först trodde, genom en attack utifrån. Tack och lov för det. Men branden i Åkersberga, under natten till tisdagen, är minst sagt suspekt. Dels för att den uppstod i två baracker - det kan knappast vara en olycka - dels för att den föregåtts av hotbrev med budskapet att avsändaren inte vill ha några flyktingbostäder. 

Anlagda bränder, även på planerade flyktingboenden, är djupt oroande. De vittnar antingen om att högerextremister har flyttat fram sina positioner eller på att en lokal pöbelmentalitet har slagit rot. Båda är lika illavarslande.  

Peter Eriksson (MP) vill ändra terrorlagen

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger nu att han vill ändra lagen så att attacker på flyktingboenden - även planerade - ska klassas som terrorism. Detta eftersom bränderna "är organiserade". Men det kan han knappast veta. 

Dessutom finns det EU-direktiv med definitioner på terrorism att ta hänsyn till. Terrorbrott är inte en allmän "Det här är extra vidrigt, tycker vi"-etikett.

Men det gör naturligtvis inte attacker mot flyktingboenden mindre förkastliga. Och veckans tre händelser bör, oavsett brandorsak, betraktas som en varning. Vi går in i ett valår där temperaturen redan är hög och där migration och integration kommer att - och behöver - debatteras. 

Det gäller att samtalet förs på ett sätt som inte skickar budskapet att gränsen mellan civiliserat beteende och barbari har luckrats upp.


Läs också:

Rätt att ta vapen från aktiva nazister