I måndags spreds nyheten att Moderaterna vill kartlägga sexualbrottslingars härkomst. Men varför just sexualbrott, kunde man fråga sig.I måndags spreds nyheten att Moderaterna vill kartlägga sexualbrottslingars härkomst. Men varför just sexualbrott, kunde man fråga sig.
I måndags spreds nyheten att Moderaterna vill kartlägga sexualbrottslingars härkomst. Men varför just sexualbrott, kunde man fråga sig.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: / OKÄNDFoto: / OKÄND
 Foto: / OKÄND

Brå borde kartlägga härkomst för alla brott

Publicerad

I ett snabbväxande invandrarland som Sverige borde det vara självklart att studera härkomst och brottslighet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags spreds nyheten att Moderaterna vill kartlägga sexualbrottslingars härkomst. Det framstod som en märklig idé: Varför just sexualbrott? 

Visserligen har #metoo-kampanjen visat med all tydlighet att bleka svenskar kan begå vedervärdiga övergrepp, men föreställningen att sexbrott är ett utländskt fenomen går djupt i främlingsfientliga kretsar. 

Här kunde de få vatten på sin kvarn.

Genom att begränsa kravet på kartläggningen av brottslingars härkomst till just sexualbrott gav Moderaterna mest intryck av att vilja hamra in en specifik politisk poäng.

Fakta om brottslighet kan förebygga

I grundfrågan har Moderaterna emellertid rätt. Forskning är till hjälp i samhällets förebyggande arbete mot brottslighet. Brå, som forskar just om brott, heter Brottsförebyggande rådet av en anledning.

Ju mer beslutsfattare vet, desto bättre kan de utforma och rikta konstruktiva åtgärder. I ett Sverige med en unikt snabb och stor invandring, och med en ökande uppkomst av områden där kriminella hotar att ta över makten, borde härkomst vara en självklar parameter i brottsforskning om alla typer av brott.

Norge och Danmark har officiell, uppdaterad statistik. Regeringens motvilja mot att följa efter är mycket svensk och påminner om den segdragna oviljan att erkänna exempelvis hedersbrott. 

När det inte gick att blunda längre, blev det snart uppenbart hur mycket tid som förspillts - och hur många brottsoffer som svikits. 

Kanske är det så att regeringen Löfven inte vill veta onödigt mycket om läget i utsatta områden? Det kan ju bli svårare att avfyra enkla slagord i stil med "Nu vänder vi utvecklingen!" om fakta och trender friläggs.

Ducka inte för fakta, använd dem

En kartläggning skulle med stor sannolikhet visa att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken - så brukar det se ut. Men den skulle samtidigt klargöra att den stora majoriteten inte begår brott. Och, tveklöst, att brottsoffren också i hög grad har invandrarbakgrund.  

Naturligtvis måste en rad andra riskfaktorer vägas in, som fattigdom, låg utbildning och psykisk ohälsa. Vad gäller unga brottslingar kan man fråga sig hur akut trångboddhet, syskonskarans storlek och skolmiljö påverkar risken för brottslighet.

Det är sant att dystra fakta kan underblåsa myter om etniska grupper - men också slå hål på dem. När Donald Trump under sin presidentvalskampanj påstod att 80 procent av vita amerikanska mordoffer mördas av svarta, kunde sajten politifact.com snabbt visa att det var en enorm lögn. Den korrekta siffran var 15 procent, det hade FBI färska siffror på. 

Det struntar Trump i, förstås. Men fakta är det rationella statsstyrets vän. Och otryggheten växer på många håll i landet. 

Om Sveriges regering ställde sig bakom en kartläggning av all brottslighet skulle den signalera att den vill se, och tror sig kunna lösa, samtidens komplexa utmaningar.

 

Läs också:

Räds inte fakta om invandring och brottslighet

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag