Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bra att Sverige trycker till tyrannen i Minsk

Utrikesminister Ann Linde (S) twittrade ut bilden på Svetlana Aleksijevitj, omgiven av diplomater. Och tillade stolt: en av diplomaterna är svensk.Foto: Skärmdump / Twitter
Modiga belaruser protesterar med anledning av att protestledaren Maria Kolesnikova som, tillsammans.med andra ledare för oppositionen, greps i måndags.Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA
Marken skakar under Belarus odemokratiskt valde president, Alexandr Lukasjenko. Och han har Putin i sin ringhörna.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP ASSOCIATED PRESS

Det är utmärkt att svenska diplomater skyddar Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Men Sverige måste också trycka på för hårda EU-sanktioner mot Belarus usla regim.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är som taget ur en klaustrofobisk roman, förlagd till Sovjettiden: En världsberömd författare på andra sidan järnridån ringer förtvivlade samtal: ”Män i svarta masker försöker ta sig in min lägenhet. Nere på gatan står det bilar utan registreringsskyltar.” 

Författaren vet att det inte rör sig om vanliga brottslingar. Det är regimens egna huliganer som har kommit för att hämta henne.

Men detta hände i onsdags, i Belarus huvudstad Minsk. Den larmande var Svetlana Aleksijevitj, Nobelprisbelönad författare och ledande oppositionell.

Tack och lov har världen förändrats sedan Sovjettiden: Aleksijevitj kunde nå ut över världen, till översättare och journalister. Händelsen blev en världsnyhet och snart dök det upp färska bilder på författaren, i sitt hem, omgiven av europeiska diplomater

En kostymklädd insatsstyrka hade infunnit sig för att se till att Svetlana Aleksijevitj inte blev ännu en oppositionsledare som plötsligt bara försvann. 

Och så har EU mer än en krishärd i sitt närområde, vilket komplicerar saken.

Marken skakar under president Alexandr Lukasjenko sedan det groteskt riggade presidentvalet i augusti. Stora demonstrationer har avlöst varandra, vanligen regimlojala arbetare har strejkat och de hunsade journalisterna på statstelevisionen fick nog och gick hem. Lukasjenko har svarat med dödligt våld, massarresteringar och, som sagt, rena bortföranden av oppositionsledare.

EU har enats om ekonomiska sanktioner mot ett 30-tal toppfigurer, inklusive inrikesministern, men ingenting är klubbat. Litauen, som aktivt stöder den belarusiska oppositionen, vill inkludera Alexandr Lukasjenko. Tjeckien har sagt nej och hävdar att man vill hålla ut i väntan på ”en positiv utveckling i Belarus”. 

Och så har EU mer än en krishärd i sitt närområde, vilket komplicerar saken. 

Grekland ligger i farlig fejd med Turkiet, som jagar naturgas i en del av Medelhavet som Grekland och Cypern gör anspråk på. Grekland kräver att EU inför kraftfulla sanktioner mot Turkiet – och Cypern hotar med stoppa sanktionerna mot Belarus om EU säger nej, skriver Bloomberg

Putin vill för allt i världen inte att hans belarusiska kollega ska störtas.

En av dem som skyndade till Svetlana Aleksijevitjs sida när hon slog larm, var glädjande nog svenska ambassadens andreman. Sverige är på rätt sida här och måste fortsätta att trycka på för sanktioner som gör tillvaron riktigt svår för Alexandr Lukasjenko och hans närmaste lakejer. 

Men man ska inte tro att tyrannen i Minsk faller lätt. Han har Vladimir Putin i sin ringhörna. Det har tidigare varit fnurror på tråden mellan Belarus och Ryssland – något som EU förstås har gillat: En stark man i öst som lutar lätt mot väst! – men när protesterna inte ville upphöra, var det till Moskva som Lukasjenkos böner gick. Och Putin vill för allt i världen inte att hans belarusiska kollega ska störtas genom folkliga protester. 

Det skulle ju kunna sätta griller i huvudet på ett annat folk som kuvas av en valfuskande, maktfullkomlig president...