Bostadsministern går på SR:s hyresbluff

Bostadsminister Mehmet Kaplan, MP.
Foto: Lisa Mattisson Exp

"Halmgubbe" kallas det retoriska knep som går ut på att argumentera mot en åsikt som ingen har uttryckt. Det är vanligast i nätdebatter, men de senaste dagarna har Sveriges Radio märkligt nog använt det tricket även i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en lång rad inslag i lokalradion i Stockholm och i Ekot har de friare reglerna för andrahandsuthyrning granskats.

Sveriges Radio hävdar att syftet med reformerna, som genomfördes av alliansregeringen, var att hyrorna skulle sjunka när utbudet av lägenheter ökade. Eftersom hyrorna i stället har stigit utmålas reformen som ett misslyckande.


Men syftet med lagändringarna var aldrig att hyrorna skulle bli lägre - det är en ren halmgubbe. Tanken var i stället att fler lägenheter skulle frigöras när ägarna fick lov att även kompensera sig för kapitalkostnader.

Radion hävdar vidare att reformen inte frigjort så många lägenheter som tänkt. Men alliansregeringen var noga med att aldrig lova ett visst antal bostäder. Den siffra radion använder - 43 000 lägenheter - kommer i stället från Stockholms handelskammare.

I ett annat inslag slår radion fast att reglerna lett till "ett nytt fenomen på Stockholms bostadsmarknad": att lägenheter köps enbart för att hyras ut i andrahand. Men mäklaren Erik Olsson, som är radions källa, förklarar för Expressens ledarredaktion att detta endast är hans farhåga inför framtiden. I dag är spekulationsköp, enligt honom, däremot inget problem. SR underlåter också att nämna att bostadsrättsföreningar har rätt att stoppa uthyrningar som sker i rent vinstsyfte.


Sveriges Radios rapportering följer ett klassiskt medialt mönster när det gäller reformen. Fokus ligger på hyreshöjningarna, inte på att fler människor faktiskt fått chansen att hitta en bostad.

Tyvärr riskerar rapporteringen att få allvarliga följder. Bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, kommenterade på torsdagen Sveriges Radios vinklade uppgifter och sade sig vara väldigt bekymrad och oroad. Han ska nu ge Boverket i uppdrag att utvärdera reformen.

Frågan är bara vad statsrådet ska med utvärderingen till när han själv har bestämt sig för resultatet. Kaplan slog nyligen fast i SvD att reformen bara lett till en sak: "att priserna har gått upp."

Det påståendet får dock underkänt av Boverket. Där menar analytiker att tillgången på bostäder har ökat som en följd av reformen och att hyreshöjningarna delvis kan vara en följd av att tidigare svartkontrakt nu blivit vita.


Svensk bostadsmarknad är ett sorgebarn med såväl galopperande skuldsättning som skriande bostadsbrist. När utländska expertorgan som EU-kommissionen och OECD granskar Sverige är en återkommande rekommendation att vi bör lätta på reglerna för hyressättningen.

Miljöpartiets och regeringens recept verkar dessvärre vara att rulla tillbaka de myrsteg mot marknad som faktiskt har tagits de senaste åren.

Bäva månde de bostadssökande.


REPLIK: "Vi hade kunnat vara tydligare mot lyssnarna".


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.