HAR IDÉER. Thomas Östros petades som ekonomisk talesman till förmån för Tommy Waidelich. Men han sitter fortfarande i riksdagen. Och har idéer. Foto: Roger Vikström
HAR IDÉER. Thomas Östros petades som ekonomisk talesman till förmån för Tommy Waidelich. Men han sitter fortfarande i riksdagen. Och har idéer.  Foto: Roger Vikström

Bortom Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraternas största problem är inte Håkan Juholt, utan bristen på en berättelse om framtiden, och avsaknaden av praktiska förslag som ska leda Sverige dit.
Problemet är gammalt. Fram till 1990 kunde Socialdemokraterna alltid lova förbättringar: högre bidrag, fler daghemsplatser, skattereduktion för fackföreningsavgift och så vidare. I valrörelsen 1988 var löftena att lagfästa en sjätte semestervecka och att föräldraförsäkringen skulle byggas ut från nio till 18 månader.
Semestern frös inne när ekonomin började krisa 1990. Föräldraförsäkringen är i dag 13 månader på sjukpenningnivå och tre månader med 180 kronor om dagen. Trots att Socialdemokraterna har regerat tolv år därefter. Att bara lova mer åt fler funkar inte längre.
I stället har valargumentet varit kompetens. Ingvar Carlsson och Göran Persson hade inte visionerna, med de visste att pragmatiskt ta Sverige ur krisen. Samhällsförvaltarna.
Inte ens de mest partilojala socialdemokrater kan påstå att Håkan Juholt symboliserar regeringskompetens. Och ännu har han inte lagt fram, och stått fast vid, förslag som skulle kunna lösa de svårigheter Sverige har med arbetslöshet, låg kunskapsnivån i skolan och brister i äldreomsorgen.
"Förslagen flyger åt lite olika håll och utan struktur. Nu är det tid för struktur och eftertanke", sa Thomas Östros i söndagens Agenda i SVT där han omsorgsfullt undvek att uttala förtroende för Håkan Juholt.

De flesta tittare torde ha uppfattat Östros framträdande som en partiledarkandidatur. Men det viktiga är att han gav besked om riktning: att val vinns i mitten. Östros borde samla ihop ett gäng partikamrater och skissa konkret på praktiskt politik för de närmaste tio åren.
Det skulle kunna se ut ungefär så här. Obligatorisk allmän förskola från tre år, tre timmar om dagen, för språkträningens skull. Möjlighet till 30-timmarsvecka med utfyllnad från föräldraförsäkringen till barnet börjar den allmänna förskolan - pusselhjälp utan Rut.
Överenskommelse med fack och arbetsgivare om lägre ingångslöner för nybörjare, för att en del av arbetstiden räknas som upplärning. Rätt till ett års studier på yrkesvux eller högskola med a-kassa för arbetslösa som fyllt 33 år.
Statliga äldreombudsmän till vilka anhöriga och personal kan framföra kritik mot vård- och omsorgsgivare, kommunala som privata.
Inga skattehöjningar på inkomster. Ingen förmögenhetsskatt. Däremot fastighetsskatt på egendomar taxerade till mer än 3,5 miljon kronor, i dag 65 000 bostäder och 9 000 fritidshus.
Några tips till S, för en demokrati behöver både regering och opposition. Socialdemokraterna måste få till en mix av lite vänster, lite höger och framför allt - mycket nytt. Håkan Juholt kommer aldrig att lyckas ta fram den, han och hans lösa tunga står i vägen. Alltså måste andra sossar göra sitt. Oavsett om de heter Thomas Östros eller något helt annat.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag