Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bort med tassarna från pressfriheten

1 geting LIBERAL 130126

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tidigare i veckan presenterade den förra lettiska presidenten Vaira Vike-Freiberga en rapport författad på uppdrag av EU-kommissionen kallad "Fria och pluralistiska medier för att upprätthålla europeisk demokrati". Det framstår som Bryssel-nyspråk för repressiva medieregler på Europanivå. För även om Vike-Freiberga påstår sig vara bekymrad över pressfriheten är flera av de förslag som hon för fram ett hot mot just pressfriheten.

Ett av förslagen är att medlemsländer ska tvingas införa medieråd - kontrollerade av EU-kommissionen - som har rätt att döma ut böter till medier, tvinga fram ursäkter och ta ifrån journalister rätten att kalla sig journalister.

Även om det kravet möjligen vore en lättnad för luttrade ungerska reportrar som i dag övervakas av ett statligt råd, skulle det vara en markant försämring för många andra länders medier. De system för självreglering som finns, bland annat i Sverige, avfärdas kategoriskt i Vike-Freibergas rapport.

Vem ska då bedöma vem som får kalla sig journalist? Vike-Freibergas panel duckar för frågan den ställer, men uttalar sig positivt om en lösning där man ansöker till ett råd av äldre journalister - ett återinförande av skråväsendet, med andra ord. För svensk del skulle det vara en markant skillnad då journalist i dag inte är en skyddad titel.


Saknas gör också en bra förklaring till varför det behövs så ingående medieregler i unionen. Vike-Freiberga menar att det krävs eftersom artiklar och etermedieinslag nu sprids fritt över nationsgränserna via nätet. Men i en union som har nästan lika många officiella språk som medlemsländer är mediemarknaderna fortfarande främst nationella. Hur många Milanobor läser egentligen Politiken? Kollar de på Agenda i Aten?

Längre fram i rapporten framgår att det är ett annat problem Vike-Freiberga vill åtgärda. Unionen har svag demokratisk legitimitet, vilket hänger ihop med att medierna inte skriver tillräckligt mycket om EU, enligt EU-rapporten.

Lösningen på det är utbildning och journalistpriser - som ska betalas av EU. Det är häpnadsväckande naivt av en rapportförfattare som påstår sig vara oroad över makthavares inflytande över journalistiken


Alla förslag är inte dåliga. Att fria medier ska vara ett grundkrav för länder som vill bli medlemmar i unionen är utmärkt. Det är också bra om EU lyfter frågan om pressfrihet vid exempelvis förhandlingar om handelsavtal.

Det är dock tur att rapporten mer är tänkt som ett diskussionsunderlag än som skarpa lagförslag. För förslagen är övertydliga exempel på den klåfingrighet som får EU-skepsisen att växa bland medborgarna. Det är ironiskt att rapporten kom samma vecka som såväl David Cameron som Göran Hägglund höll EU-kritiska tal.

De har båda rätt i mycket. Lösningen på påstådda samhällsproblem är inte alltid mer makt till EU.

Det är dags att unionen inte bara definierar vad den ska göra - utan också vad den inte ska syssla med.