Det är bara att tacka och ta emot för Anders Borg och regeringen när Wanja Lundby-Wedin i Socialdemokraternas partitopp gör bort sig i offentligheten. Foto: SVEN LINDWALL och CHRISTIAN ÖRNBERG
Det är bara att tacka och ta emot för Anders Borg och regeringen när Wanja Lundby-Wedin i Socialdemokraternas partitopp gör bort sig i offentligheten. Foto: SVEN LINDWALL och CHRISTIAN ÖRNBERG

Borgs bonusklipp

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Få behöver tvivla på vad Anders Borg anser om bonusar till bankdirektörer. Finansministerns envetna kritik bidrog till att regeringen var tvungen att ändra sig och införa bonusstopp i de statliga företagen.
Vad som förra veckan var fel politik, enligt Maud Olofsson, (näringsministern ansvarar för de flesta statsägda företagen) är i dag högsta politiska visdom.
Bonusstoppet är klokt. Och som en extra bonus vrider man vapnet ur handen på oppositionen. Inte nog med detta: hela AMF-skandalen är som en enda gigantisk gratifikation.
Det är bara att tacka och ta emot för regeringen Reinfeldt när Wanja Lundby-Wedin i Socialdemokraternas partitopp gör bort sig i offentligheten.
Vilket inte minst märktes i den lama riksdagsdebatt som hölls om bonusar i går; en debatt som beställdes för flera veckor sedan. Då trodde sig oppositionen äntligen ha hittat en öm punkt, men så briserade AMF-bomben.
Kort sagt: det har varit ännu en politiskt katastrofal vecka för Mona Sahlin. Den opinionsmässiga utdelningen för Anders Borg är väldigt hög fast givetvis inte lika hög som AMF-direktörens pensionsnivå.
Ska vi kanske ge Anders Borg bonus på hans statsrådslön?

I goda tider går Sveriges
konjunkturkänsliga finanser lättare med "vinst". Men under en global lågkonjunktur måste regeringens finanschef jobba desto hårdare, samtidigt som statens "förluster" växer dramatiskt.
Nej. Anders Borg ska naturligtvis inte ha någon bonuslön.
Men konjunkturväxlingarna avspeglar löneläget och arbetsbördan för många bolagsdirektörer: tuffare tider, mer att göra och mindre bonus. Fråga vilken bankdirektör som helst som nu har fått se sina bonusprogram frysas.
Hur mäter man egentligen vd:s extra prestation på ett rättvist sätt?
Var det inte ökad efterfrågan på stål från Kina som höjde SSAB:s vinst? Var det inte den tidigare globala tillväxten som bidrog till SEB:s resultat? Och innebar inte höjda spannmålspriser på världsmarknaden ökade intäkter för livsmedelskoncernen Lantmännen?
Jovisst. Ändå har alla dessa externa faktorer, utom möjlig påverkan från någon enskild direktörs sida, ansetts motivera grund för bonus.

Ett annat allvarligt
konstruktionsfel är vissa belöningsprograms komplexitet. Något som Wanja Lundby-Wedin garanterat skriver under på.
Precis som finansmarknaden - i sub-prime-anda - uppfinner det ena komplicerade finansiella instrumentet efter det andra, så gör bolagens styrelser motsvarande när det gäller ersättningssystemen. Och baksmällan blir inte sällan oöverblickbar och dyr. Även på denna punkt lär Wanja Lundby-Wedin instämma.
En lärdom från krisåret 2009 borde vara att företagen blir ytterst restriktiva när det gäller att konstruera nya bonussystem för sina ledande befattningshavare.
Bonusdebatten och AMF-skandalen kan få historiska effekter. Kanske är det den här marsveckan som det parti som traditionellt utpekats som direktörernas bästa vän, verkligen framstår som det nya arbetarpartiet Moderaterna. Tala om bonusklipp.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag