Carl Bildts regering hjälpte att stjälpa skolan. Foto: Bertil HaskelCarl Bildts regering hjälpte att stjälpa skolan. Foto: Bertil Haskel
Carl Bildts regering hjälpte att stjälpa skolan. Foto: Bertil Haskel
Göran Persson vurmade för ökat elevinflytande under sin tid som utbildningsminister. Foto: Christian ÖrnbergGöran Persson vurmade för ökat elevinflytande under sin tid som utbildningsminister. Foto: Christian Örnberg
Göran Persson vurmade för ökat elevinflytande under sin tid som utbildningsminister.  Foto: Christian Örnberg

Borgarna har också ansvar för flumskolan

Publicerad

Skolans problem går inte bara att skylla på ett av blocken. Båda har bidragit till skolkrisen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ert fel! Nej, det är ert fel! Så brukar det låta när alliansen och de rödgröna ska debattera den svenska skolans många problem. Båda har rätt. Såväl borgerligheten som socialdemokratin har bidragit till att skapa det Jan Björklund (L) brukar kalla för flumskolan.

I en artikel i Fokus gör skolforskaren Johan Wennström en djupdykning i de borgerliga reformer som har bidragit till skolans kris (2/2). Han framhåller friskolereformen 1992 som startpunkten. Den är en av de största förändringar som den svenska skolan har genomgått.

Då fick aktiebolag, religiösa församlingar, stiftelser och föräldrakooperativ fri etableringsrätt i skolan. De borgerliga hade storvulna förhoppningar. Reformen skulle leda till ökad valfrihet för elever och föräldrar. Den skulle skapa konkurrens mellan skolor och höja undervisningens kvalitet.

Skolkonkurrensen har baksidor

De räknade uppenbarligen inte med marknadstänkandets avigsidor eller med de problem det skulle kunna orsaka när barn gjordes till kunder.

Barn skiljer sig från andra konsumenter och skolan skiljer sig från andra marknader. Deras val, även om de görs i samråd med föräldrarna, kan få betydande konsekvenser för resten av livet.

På andra marknader har konsumenten oftast möjligheten att rösta med fötterna. Så fungerar det inte på skolans marknad. Det går inte bara att byta till ett annat alternativ nästa dag om man är missnöjd, som man kan göra när man väljer mataffär eller hårfrisör.

Ytterligare en risk är att konkurrensen handlar om fel saker. Skolorna ska tävla om vem som kan erbjuda den bästa och mest högkvalitativa undervisningen, inte vem som kan erbjuda eleverna flest förmåner.

De borgerliga är även medskyldiga till det trasiga betygssystemet. Efter att det reformerades under 1990-talet fick lärarna carte blanche att sätta vilka betyg de ville. Det gör oss till en internationell anomali.

Stoppa betygsinflationen

Sverige är det enda landet i världen som saknar externa kontroller av betygsättningen. Det skapar stora problem i kombination med den närmast oreglerade skolmarknaden. För att locka eller behålla elever, och inte minst den attraktiva skolpengen, kan lärare pressas till att sätta höga betyg utan grund. Resultatet blir sänkt kvalitet i undervisningen och elever som inte är tillräckligt rustade för högskolan.

Socialdemokraternas skolsynder får självklart inte heller glömmas. Partiet har konsekvent bidragit till att undergräva lärarens auktoritet genom att "demokratisera" klassrummet. Göran Persson (S) var pådrivande i detta i sin roll som utbildningsminister genom sin vurm för ökat elevinflytande. Det var även Persson som kommunaliserade skolan, vilket ledde till att den decentraliserades kraftigt och blev mindre likvärdig.

Den svenska skolans kris är helt enkelt ett blocköverskridande misslyckande.

Läs också:

Föräldrar, sluta sabotera skolan

Buskapitalisterna måste ut ur skolan

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag