Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg kör osthyveln över myndigheterna

Anders Borg har presenterat sin nya skattehöjarlista.
Foto: Tommy Pedersen

I vanliga fall brukar Anders Borg presentera budgetnyheterna någon eller några veckor före det officiella publiceringsdatumet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vårpropositionen läggs fram först den 9 april. Men regeringen är pressad av usla opinionssiffror och av S-tjatet om att alliansen väljer sänkta skatter före satsningar på välfärden.

Där av februaripremiären för Borgs nya skattehöjarlista.

Det brukar hävdas att Sverige är unikt; att det är det enda land man kan vinna ett val på höjda skatter. Fast alliansen har vunnit två val med löften om kraftiga skattesänkningar.

Totalt beräknas skattehöjningar och besparingar addera till 9 miljarder kronor som ska användas för olika "satsningar". En lågoddsare kallad Pisa är att kommunerna lovas mer pengar i form av något extra statsbidrag till skolan.

Fast ett budgetutrymme på 9 miljarder kronor är i sammanhanget felräkningspengar och motsvarar ungefär en procent av den totala statsbudgeten. Lite lägre tillväxt och lite högre arbetslöshet än dagens kalkyler så är de där 9 miljarderna borta med vinden på finansdepartementet.


Den enskilt största besparingen - 4,6 miljarder - är att avdraget för privat pensionssparande skrotas. Och det är bara att säga: äntligen! Avdraget har gynnat försäkringsbranschen som kunnat kränga på folk dyra pensionsförsäkringar. Avdraget strider också mot den berömda arbetslinjen: staten ska inte subventionera fullt arbetsföra människors förtida uttåg från kontoret till golfbanan.

Sedan drar Anders Borg in en miljard genom att köra osthyveln över myndigheterna. Inspirationen kommer från S och Magdalena Andersson. Ständigt detta triangulerande.

Gnetandet har något desperat över sig. Att spara på alla myndigheter är att abdikera från politikens uppgift om att besluta om vad som är viktigt och mindre viktigt. I höstbudgeten var det oerhört viktigt att Försvarsmakten fick höjda anslag med ett par hundra miljoner. I vårbudgeten ska plötsligt en del av dessa osthyvlas bort. Förklara logiken i detta den som kan.


Gnetandet fortsätter med att sänka bidraget i studiemedlen med 300 kronor i månaden, vilket är raka motsatsen till valfläsk och en skänk från ovan till Socialdemokratiska studentförbundets kampanj.

Fast det är långt viktigare med en utbildningspremie värd namnet när man börjar jobba. Men det tycker inte Miljöpartiet som också vill vara med i skattehöjarracet. Sverige står visserligen redan på prispallen i OS i höga marginalskatter. Ändå vill MP höja skatten för alla som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Det vill säga just den grupp som amorterar på sina höga studielån.

Cigarettskatten höjs med 3 procent, medan snusskatten höjs med hela 20 procent. Tror Anders Borg att snusandet är sju gånger hälsovådligare än blossandet?

Nej, här får den organiserade brottsligheten styra politiken då cigarettsmuggling är ett oändligt mycket större problem än snussmuggling. Snusskatten får väl därför betraktas som höjden av budgetgnetande.