Abdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna under mandatperioden 2010-2014. Han var suppleant i försvarsutskottet. Foto: SVEN LINDWALLAbdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna under mandatperioden 2010-2014. Han var suppleant i försvarsutskottet. Foto: SVEN LINDWALL
Abdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna under mandatperioden 2010-2014. Han var suppleant i försvarsutskottet.  Foto: SVEN LINDWALL
Foto: STEFAN FORSELLFoto: STEFAN FORSELL
 Foto: STEFAN FORSELL
Foto: JULIA PERSSON / GT/EXPRESSENFoto: JULIA PERSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: JULIA PERSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: ÅKE THIMFoto: ÅKE THIM
 Foto: ÅKE THIM

Borås borde ha sluppit Waberis islamiska skola

Publicerad

Det är ett nederlag att Römosseskolan får öppna skola i Borås. Religiösa friskolor borde förbjudas.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Islamiska Römosseskolan får öppna grundskola, förskola och fritids i Borås. Det står klart sedan Kammarrätten viftat bort Borås stads invändningar och givit skolan grönt ljus. Det är ett nederlag för integrationen, för flickors frihet och för det rationella samhället - kort sagt, för det moderna Sverige. 

Borås stad har slagits hårt för att stoppa skolan, med hänvisning till att den motverkar integrationen. Nu funderar staden på att ta målet ända upp till Högsta förvaltningsrätten. Men i dag vann Römosseskolan och Abdirizak Waberi, rektor för Römosseskolan i Göteborg och styrelseledamot i Föreningen islamiska skolan i Göteborg. 

Römosseskolan kritiserades av Skolinspektionen

Under Waberis rektorstid fick Römosseskolan svidande kritik av Skolinspektionen. Lärare var hårdhänta mot elever och blundade när pojkar kränkte flickor. Betygssättningen ansågs vara godtycklig och gynna pojkarna. 

"Kränkningarna är väldigt allvarliga", sa en representant för Skolinspektionen till Göteborgs-Posten 2011. 

Även 2015 fick skolan kritik av Skolinspektionen. 

En annan problematisk faktor är just Abdirizak Waberi. Han har i olika sammanhang - bland annat i tidskriften Ottar och i SVT-dokumentären "Slaget om muslimerna" - sagt att han vill leva i ett land där sharia styr. Män, menar han, kan ha fyra fruar, men inte tvärtom: "Jag tror inte att kvinnan har den kärlek som krävs för att vara med fyra män". 

Kvinnor bör dölja sig eftersom män har så stark sexualdrift: "Jag tror att Gud vill skydda kvinnan", säger Waberi.  

Han är inte unik. Sveriges låt-gå-liberala friskolesystem släpper urskillningslöst in religiösa samfund och sekter, inklusive kristna Plymouthbröderna och Scientologerna. 

Religiösa friskolor hotar barns religionsfrihet

Det enda huvudmannen behöver göra är att lova allt som lagstiftaren vill höra: följa läroplanen, hedra värdegrunden, inte ha konfessionella inslag i undervisningen och inte tvinga på barnen de "frivilliga" religiösa inslagen i skolans vardag. 

Varje gång det kommer oroande uppgifter om att någon religiös friskola försöker prägla barnen religiöst rycker tjänstgörande utbildningsminister ut och lovar "bättre kontroller". Det gjorde Jan Björklund och det gör Gustav Fridolin. Det är mest munväder: Skolinspektionen har inga resurser att hålla järnkoll och möjligheterna för skolor att mörka är stora. 

Det enda sättet att hålla olämpliga huvudmän borta från den skattefinansierade skolmarknaden är att aldrig släppa in dem. Det måste bli betydligt svårare att etablera sig - och lättare att bli utvisad. 

Religiösa friskolor borde förbjudas. Barn som hålls isolerade genom att vallas genom religiös förskola, skola och fritids har ingen verklig religionsfrihet. Flickor som får veta att de är underordnade pojkarna förnekas jämställdhet. Det är inte acceptabelt. 

Och till skillnad från sådant som Stefan Löfven brukar kalla oacceptabelt kan detta samhällsproblem faktiskt lösas ganska enkelt.

 

Läs också:

Sätt stopp för religiösa friskolor

Fria skolvalet är ett hot mot integrationen 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag