Bombhögern bör lugna sig

Anfaller Is. Frankrike svarar med flyganfall mot IS efter terrordåden i Paris. Det är nödvändigt, men det går inte att besegra IS med bomber.
Foto: EPA/TT

Det hade varit fantastiskt om det fanns en snabb, militär lösning mot IS, men det gör det inte. Därför ska vi vara försiktiga med att kräva svenska soldater till fronten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Frankrike har utlovat ett skoningslöst svar på de fasansfulla terrorattackerna i Paris. En kraftfull militär reaktion är givetvis nödvändig efter det som har kallats Frankrikes 11 september.

Men det ska inte förväxlas med en lösning på problemet. IS går inte att bomba bort. Den västledda koalitionen har redan genomfört 8 000 flygattacker mot IS-mål, utan att det självutnämnda kalifatet har börjat rämna. I bästa fall har man försvagat mördarsekten och förhindrat dess vidare expansion.

Nästa steg vore därför att västvärlden går in med marktrupper. Men det skulle vara en oerhört riskabel operation. Irak har redan invaderats en gång i närtid med känt resultat. Och om en USA-ledd koalition skulle invadera Syrien uppstår genast en rad kniviga frågor: Skulle västvärlden - som länge högljutt har krävt diktatorn Assads avgång - börja samarbeta med den blodsbesudlade regimen i kampen mot en gemensam fiende? Eller skulle man öppna en ny front mot Damaskus så snart man är klar med Raqqa (IS självutnämnda huvudstad)?

Risken är dessutom överhängande att en västlig intervention skulle fungera som en magnet för islamistiska extremister världen över. IS skulle få exakt den konflikt som man eftersträvar.

När man inte ens är säker på vilka parter som är fienden och hur slutmålet ser ut ska man aldrig skicka soldater till fronten. Det vore direkt ansvarslöst.


Det måste till en betydligt smartare plan för att bekämpa IS. Den västledda koalitionen bör fortsätta sina flygkampanjer och att på olika sätt understödja de kurdiska styrkorna på marken. Det gäller att nöta ut terroristerna genom att exempelvis slå ut deras oljetransporter och försörjnings- leder.

Men därtill krävs politiska processer i såväl Irak som Syrien för att dra undan syret för extremismen. Iraks sunnimuslimer måste känna att de har en framtid i den numera shiadominerade staten. Det var först när de sunnimuslimska klanerna vände al-Qaida ryggen år 2007 som terrorn trycktes tillbaka förra gången.

På samma sätt måste det fasansfulla kriget i Syrien få ett slut. Syrienkriget är den mest komplicerade konflikten i modern tid - snarast att likna vid att laga en kruka som har fallit sönder i miniatyrbitar. Men för första gången syns i alla fall tecken på en ljusning. Alla utländska makter som har blandat sig i konflikten sitter åtminstone runt bordet och samtalar.

Sverige ska givetvis vara behjälpligt och lyhört för önskemål i kampen mot IS. Vi deltar redan i den internationella koalitionen mot IS med 35 militära rådgivare i norra Irak. Det är ett viktigt symboliskt stöd och den insatsen bör förlängas. Men att Sverige skulle trappa upp sitt deltagande med exempelvis stridande JAS-plan vid frontlinjen, som KD flaggar för, vore oöverlagt.

IS måste i slutändan besegras av krafter i den egna regionen.

'' Att trappa upp Sveriges deltagande med exempelvis stridande JAS-plan vore oöverlagt.


LÄS MER: Vi måste sluta exportera död

LÄS MER: Vi måste ta hotet från jihadismen på allvar


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor!