Boverkets rapport om hur hyresreglering orsakar bostadsbrist i främst Stockholm och Göteborg fick Hyresgästföreningens ordförande att rasa och ifrågasätta varför verket beställt något "som aldrig kommer att genomföras och som ingen har efterfrågat". Foto: Cornelia Nordström
Boverkets rapport om hur hyresreglering orsakar bostadsbrist i främst Stockholm och Göteborg fick Hyresgästföreningens ordförande att rasa och ifrågasätta varför verket beställt något "som aldrig kommer att genomföras och som ingen har efterfrågat". Foto: Cornelia Nordström

Bomben från Boverket

Publicerad

Ve den politiker som tar ordet "marknadshyra" i sin mun. Då rycker åsiktspolisen Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman ut med skrämselpropaganda. Och när statliga Boverket i en rapport levererar obehagliga sanningar om hur dagens hyresreglering orsakar bostadsbrist i främst Stockholm och Göteborg skjuter hon på budbäraren.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Engman anklagar Boverket för att vara politiserat och ifrågasätter varför myndigheten har beställt något "som aldrig kommer att genomföras och som ingen har efterfrågat".

I Sverige har vi dock en tradition med stor självständighet för våra myndigheter, något Barbro Engman givetvis är medveten om. Inte minst med tanke på att hon har en bakgrund som socialdemokratisk riksdagsledamot.

Vad värre är: Engmans reaktion framstår som ett oblygt försök till censur från en person som inte är kapabel att inse rollkonflikten. Ingen har tvingat Engman att sitta i Boverkets eget Insynsråd, men nu gör hon det och borde i den egenskapen välkomna den sakkunskap myndigheten tillför den bostadspolitiska debatten.

Att just Boverket - av alla - sågar bruksvärdesystemet sönder och samman är politisk dynamit. Här har vi en myndighet som i tuff konkurrens med Arbetsförmedlingen mest brukar associeras med klassisk socialdemokratisk centralbyråkrati.

Man skulle i och för sig kunna hävda att Boverket slår in öppna lägenhetsdörrar. Rapportförfattarna visar i sin litteraturgenomgång hur omfattande forskningen är om bostadsregleringens skadliga konsekvenser. Allt i från pionjären Assar Lindbecks forskning under tidigt 1960-tal till andra välrenommerade internationella forskare.

Men Boverket sätter siffror på krisens djup, och då har de ändå använt sig av "försiktighetsprincipen" i sina kalkyler. Hela 90 procent av bostadsbristen i Stockholm kan förklaras av att det befintliga beståndet av bostäder inte används effektivt.

Att hyresgäster med attraktiva förstahandskontrakt betalar långt under marknadshyra bidrar också till att blåsa upp bostadsrättspriserna. Visserligen har Hyresgästföreningen accepterat marknadshyror i nyproduktion via så kallade presumtionshyror, men Boverket påpekar att hyresskillnaderna mellan befintliga och nya lägenheter också snedvrider marknaden och bromsar byggandet.

Är det då 90 procent eller 50 procent av bostadsbristen som orsakas av bruksvärdessystemet? Det är egentligen av underordnad betydelse. Vad som borde räknas är Boverkets storartade pedagogisk insats när enfalden har fått förstahandskontrakt i bostadspolitiken. Där står politiker från höger till vänster och tjatar - "Vi måste bygga mer!" - som enda recept mot bostadsbristen. Samtidigt som det befintliga lägenhetsbeståndet alltså är sanslöst underutnyttjat.

Sedan skyller samma politiker från höger till vänster på varandra. Men ingen vågar utmana särintresset och en av de stora bovarna i bostadsbristdramat: Hyresgästföreningen. Barbro Engman borde inte få diktera bostadsdebatten längre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag