Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bombdåd och skjutningar är ditt eftermäle, Löfven

Lars Holmqvist, 75, bryter ihop när han talar om dagens händelse
En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus i Annedal i centrala Göteborg. Polisen misstänker att det kan vara ett sprängdåd.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bombdåd i bostäder och skjutningar på öppen gata. Allt fler utomstående drabbas av de kriminella gängens våld.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Strax innan klockan fem på tisdagsmorgonen väcktes de boende på Övre Husargatan i centrala Göteborg av en explosion som fick huset att skaka. Chockade försökte de ta sig ut – vittnen berättar om människor som hoppat från balkonger, eller försökt fira sig ned med hjälp av lakan. 

24 personer fördes till sjukhus, varav fyra personer i 50- till 80-årsåldern har allvarliga skador. Det framstår som ren tur att ingen dog. 

Upphovet till explosionen är ännu inte klarlagd. Men polisen misstänker att en sprängning kan ligga bakom.

Det är i så fall bara ett av hundratals sprängdåd som utförts i Sverige de senaste åren. Bara fram till augusti i år handlar det om 107 sprängdåd, inklusive försök och förberedelsebrott. 

Det är en ”exceptionell nivå för ett land som inte har en lång historia av terrorism eller inte befinner sig i någon form av väpnad konflikt”, menade kriminologen Amir Rostami, som forskat på handgranatattacker, redan 2019. 

De kriminella gängen har under senare tid har blivit fullständigt likgiltiga inför att utomstående kan dö av deras våld. Tidigare sköt man i benet, i dag skjuter man för att mörda. Förr lämnade man en icke-apterad dynamitgubbe i brevlådan som ett hot, i dag smäller man av en kraftig sprängladdning i porten.

Statsminister Stefan Löfven lät som att han läste upp lösryckta affirmationer, dragna ur en tombola.

Och varför skulle de kriminella inte göra det, när det är i det närmaste riskfritt för beställaren? De fåtaliga gånger som gärningsmannen dömts handlar det antingen om att han blivit skadad, och hittats blodig på platsen. Eller om att det finns vittnesmål och övervakningsfilmer.

Men allt färre vill vittna mot kriminella gäng och det är tyvärr fortfarande ont om övervakningskameror i Sverige.

De många sprängdåden är ett allvarligt misslyckande för regeringen – som med sitt 34-punktsprogram lovat att sätta stopp för gängvåldet.

På tisdagens pressträff lät statsminister Stefan Löfven (S) som att han läste upp lösryckta affirmationer, dragna ur en tombola: ”Vi ska leverera trygghet till invånarna”. ”Alla ska veta att samhället är starkare än brottsligheten”. ”Vi kommer aldrig att ge oss”.

Det lät skrämmande ihåligt.

För att sätta stopp för sprängningarna krävs en annan rättspolitik. Men en snabb åtgärd vore att placera ut långt fler övervakningskameror. Att förenkla för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som vill sätta upp kameror. Och att göra det möjligt för polisen att bedriva kameraövervakning på avstånd från gängkriminella, utan att behöva sätta upp varnande skyltar. 

När detta skrivs är det fortfarande osäkert vad som orsakade den fasansfulla explosionen i Göteborg. Men att svenska städer regelbundet drabbas av våld man annars förknippar med krigszoner ger ett nattsvart eftermäle åt regeringarna Löfven.

Minidokumentär: Explosionen i Göteborg

Polisens teori • Paniken i huset • De drabbades egna filmer • Löfven: ”Göteborg ska känna att man har hela landets stöd”

Stefan Löfven om explosionen i Göteborg: ”Drabbar hela vårat land”

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig om den kraftiga explosionen i Göteborg