SKA GÅ ATT HYRA. I stället för att unga människor tvingas köpa bostäder för att kunna bo där jobben finns, måste insatser till för att få en fungerande hyresmarknad. Foto: Stefan Forsell
SKA GÅ ATT HYRA. I stället för att unga människor tvingas köpa bostäder för att kunna bo där jobben finns, måste insatser till för att få en fungerande hyresmarknad. Foto: Stefan Forsell

Bofestens baksmälla

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Politiken när det gäller bostadslånen är minst sagt motsägelsefull. Med bolånetaket vill Finansinspektionen begränsa utlåningen samtidigt som generösa ränteavdrag uppmuntrar till att ta skulder. När lånetaket dessutom lätt kan rundas med lån utan säkerhet är det inte så konstigt att bostadslånen fortsätter att öka snabbare än våra inkomster - trots politikernas oro.

Lånekarusellen framstod som ett mindre problem så länge bopriserna fortsatte att stiga. Det ledde till systemfel som amorteringsfria lån och höjda lån för ren konsumtion. De som behövde kunde ändå snabbt sälja sin bostad med vinst. Men nu tycks prisökningen ha stannat av. Vad händer om priserna faller rejält?

 

De flesta kommer att kunna betala räntor och amorteringar och därmed bo kvar. Men några kommer att bli sjuka, andra kommer att förlora jobbet eller skilja sig. De som kom sent till bolånefesten kan då tvingas sälja med förlust. Hemmet är sålt men en del av lånen finns kvar - nu med betydligt högre ränta. Bolånefällan har slagit igen.

Samtidigt som svenskarna slår nya lånerekord meddelar Bundesbank att tyskarna aldrig har varit mer förmögna än i dag. Men där är såväl politik som inställning till lån annorlunda. Genomsnittstysken köper sin bostad senare i livet, har sparat ihop till en rejäl insats och amorterar av lånet före pensioneringen. I Tyskland får man dessutom skatteavdrag för att spara.

Till skillnad från i Sverige finns också en fungerande hyresmarknad i Tyskland. Den som inte vill eller kan köpa en bostad måste inte göra det - ens om man vill flytta till en tillväxtstad. Det verkar dämpande på bopriserna.

 

Det är uppenbart att Sverige skulle må bra av en mer tysk inställning till lån. Men vägen dit är krokig - skulderna behöver amorteras ner och framtida låneökningar dämpas. Men slopar man ränteavdraget riskerar luften att gå ur bomarknaden och utrymmet för amorteringar minskar. Och om svenskarna amorterar mer slår det mot tillväxten. Likt i plockepinn riskerar varje drag att leda till ett ras.

Det finns alltså inte en enda åtgärd som likt ett trollspö kan lösa problemet med svenskarnas höga skuldsättning. Men tanken på en långsam avtrappning av ränteavdraget bör prövas.

 

Samtidigt måste insatser till för att få en fungerande hyresmarknad. I dag mer eller mindre tvingas unga människor utan marginaler att köpa bostäder för att kunna bo där jobben finns. Därför behöver byggreglerna förenklas, utbudet av planlagd mark öka och hyresregleringen slopas.

Om stat och kommun på så sätt tar sitt ansvar för att dämpa låneutvecklingen skulle riksbanken dessutom kunna koncentrera sig på sitt inflationsmål i stället för att snegla på de bostadspriser som inte är dess ansvar.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag