Synagogan i Malmö. Foto: JOACHIM WALL Foto: Joachim Wall

Synagogan i Malmö. Foto: JOACHIM WALL

 Foto: Joachim Wall

Blunda inte för hotet

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är vinter i Sverige, men somliga vindar drar kallare än andra. De senaste veckorna har vi hört om flera antisemitiska incidenter. En judisk pojke i Malmö tvingades gå till polisen för att slippa glåpord och stenkastning från klasskamraterna. Två kvinnor i Rosengård, i samma stad, har fått dörren nerklottrad med hakkors. Nyligen skrev Mathan Ravid i DN (18 december) om hur han och en grupp judiska vänner prövat att gå ut med kippan på i Uppsala. Resultatet var nedslående: Hitlerhälsningar från krogbordet bredvid.

När svenska judar och antirasistiska aktivister försöker dra uppmärksamhet till sådana vardagstrakasserier möts de inte sällan av ett slags otålig irritation. Visst, tycks många mena, visst är det fruktansvärt för de drabbade men är antisemitismen verkligen ett stort problem i dagens Sverige?

Svaret beror på vem man frågar.

 

Ickejudiska svenskar märker naturligtvis inte mycket av denna växande antisemitism. Judefientliga uttryck har nästan helt städats ut ur den respektabla offentligheten, och vaksamheten är stor mot antisemitiska konspirationsteorier och fördomar. Renhållningsarbetet bedrivs inte bara av organisationer som Svenska kommittén mot antisemitism och Expo. Det är också väl förankrat bland politiker och opinionsbildare.

I dag framstår det därför som nästan otänkbart att ett antijudiskt parti skulle kunna vinna plats i riksdagen. Det räcker med att se på SD.

Om Jimmie Åkessons gäng hade hållit fast vid sitt ursprungliga, naziinfluerade tankegods hade de inte suttit i riksdagen i dag. Framgången krävde att de bytte till en mer salongsfähig modefördom, nämligen islamofobi. De högerextremister som insisterade på att förneka Förintelsen har blivit kvar i smågrupper som Nationaldemokraterna, och kan på sin höjd erövra ett kommunmandat här och där.

 

Men trots att antisemitismen har förvisats till det politiska samtalets marginaler förblir den ett jättelikt problem för de drabbade. De antijudiska fördomarna har inte dött ut, bara för att de inte syns i offentligheten, utan tvärtom frodats i skuggan. Färska konspirationsteorier gror på nätet, kring Israel och 11 september-attackerna. De senaste decenniernas invandring från länder i Mellanöstern där antisemitismen är mycket utbredd har dessutom skapat en helt ny antijudisk undervegetation i Sverige, utanför den traditionella högerextremismens bokstavssoppa av småpartier.

Krasst uttryckt är antisemiterna i Sverige numera betydligt fler än judarna. Det gäller att hålla den saken i minnet, för att förstå hur utsatta många svenska judar känner sig.

 

Problemets vidd går lätt majoritetssamhället förbi eftersom förövarna inte syns i offentligheten, men läget är inte desto mindre allvarligt för offren. Hatet de utsätts för får aldrig bortförklaras och relativiseras.

Det är bra att regeringen tar frågan på allvar.

Nolltolerans mot antisemitism måste gälla i hela landet.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag