Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blunda inte för FN:s fel och brister, Wallström

Wallström vurmar för FN. Foto: ORJAN F. ELLINGVAG / ØRJAN F: ELLINGVÅG EXPRESSEN

Det är ingen skandal att USA valde att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter när den är hem åt några av de värsta människorättsförbrytarna. Sverige skulle också behöva justera sin bild av FN. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var med buller och bång som USA lämnade FN:s råd för mänskliga rättigheter i onsdags.

Organisationen gör inte skäl för sitt namn, meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid en presskonferens i Vita huset. I stället ägnar den sig åt att skydda länder som bryter mot mänskliga rättigheter samt att visa en obönhörlig fientlighet mot Israel, sa Haley.  

USA har haft en komplicerad relation till MR-rådet sedan det grundades 2006. Under George W Bushs tid vägrade USA att bli medlem. Landet gick inte med förrän 2009, när Barack Obama hade valts till president. 

Tidigare trassel betyder inte att Haley saknade skäl att lämna platsen i MR-rådet. Även om rådet utger sig för att främja en högre standard för mänskliga rättigheter, enligt sin egen slogan, ser det annorlunda ut i praktiken. Bland medlemmarna återfinns några av världens värsta skurkstater som Kina, Saudiarabien och Venezuela.

Dikaturernas diskussionsklubb

I Kina förföljs och åtalas oppositionella. Medier censureras kraftigt. Yttrandefrihet existerar knappt i Venezuela. Journalister som uttrycker sig kritiskt mot regimen utsätts för hot och våld. I Saudiarabien kan kvinnor glömma allt vad mänskliga rättigheter heter. Homosexualitet är olagligt och kan leda till dödsstraff. Det är alltså länder som enbart bryr sig om mänskliga rättigheter så länge det ger dem anledning att rikta strålkastarljuset bort från sina egna förbrytelser. 

MR-rådets 47 medlemmar möts tre gånger om året och ägnar en betydande del av sin tid åt att kritisera Israel. Det är det enda landet vars agerande utgör ett återkommande inslag på den tio punkter långa agendan.  

Utrikesminister Margot Wallström (S) uttryckte sin besvikelse över USA:s beslut i onsdags. "Rådet har åstadkommit flera viktiga framsteg i utvecklingen och främjandet av mänskliga rättigheter”, sa Wallström. Hon medgav sedan att rådet har ”vissa brister”. Att påstå att MR-rådet, som gång på gång väljer in världens värsta människorättsförbrytare, har ”vissa brister” kan mycket väl vara årets underdrift. 

Wallström besviken på Haley 

Men det är klart, Wallström tillhör den generation av socialdemokrater vars barnatro på FN:s förmåga att skapa världsfred och förbrödring mellan folken är närmast rörande. Dessutom råkar det vara dålig tajmning för Wallström att folk ska klaga på FN nu, när Sverige ska ta över ordförandeskapet i Säkerhetsrådet under juli månad.

Det är dags för Sverige att överge sina naiva förhoppningar om FN:s förmåga att uträtta stordåd, särskilt när det gäller MR-rådet. Sedan dess grundande har den varit en dyr diskussionsklubb som skänker legitimitet åt diktaturer.  

 

Läs också: 

Gör upp med Wallströms nostalgiska FN-vurm 

Sverige måste sluta vara blåögt om FN 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!