Opinionsbloggen

Sofie Löwenmark återvänder till Expressen ledare

Sofie Löwenmark. Foto: Cornelia Nordström.

Skribenten Sofie Löwenmark var fristående kolumnist på ledarsidan mellan 2017 och 2019. Nu återvänder hon till Expressen.

Välkommen tillbaka! Vad har du gjort sedan sist?

– Ett tag var jag politisk sakkunnig åt partiet Demokraterna i Göteborg. Där arbetade jag främst med frågor som hederskultur, extremism och utanförskap. Sedan årsskiftet är jag tillbaka på stiftelsen Doku, som granskar den jihadistiska miljön i Sverige.

I maj avslöjade du att en reporter på Ekot hade en relation med en islamist som Säpo pekat ut som ett säkerhetshot. Vad fick du för reaktioner?

– Det blev större än vad jag hade kunnat föreställa mig. Uppmärksamheten för Doku blev enorm. Det har gjort att vi har kunnat nå ut bredare efteråt.

Finns det någon annan artikel som du är speciellt stolt över?
–Det är nog intervjun där predikanten Anas Khalifa avslöjade att han lämnar salafismen. Hans inifrånperspektiv är väldigt intressant. Avhoppet är också en stor händelse i extremistmiljön. Det har funnits flera namnkunniga avhoppare ute i Europa tidigare – men inte i Sverige.

Hur har samhällets inställning till de här grupperna förändrats under tiden som du har arbetat med frågan?

– Medvetenheten har ökat väldigt mycket hos politiker och tjänstemän. Det kanske har att göra med att problemen har blivit så stora att det är svårt att inte se dem längre. Däremot har makthavarna fortfarande svårt att hitta effektiva motåtgärder. Det finns också en kvardröjande naivitet – exempelvis vad gäller föreningsbidrag. Islamisterna är den extremistgrupp som är absolut bäst på att utnyttja välfärdssystemet.

Sofies tidigare texter för Expressens ledarsida kan läsas här.