Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Märta Stenevi: Debatten stannar bara vid flyktingmottagande

Replik på Patrik Kronqvists ledarkrönika: Är klanbråk och Sveriges fel, MP?

När personer som fötts och vuxit upp i Sverige begår grova brott är det rimligen ett svenskt misslyckande. Det borde vara tydligt för alla som faktiskt tagit till sig slutsatserna i Brottsförebyggande rådets rapport som släpptes nyligen:

Ålder och socioekonomiska faktorer har stor betydelse för överrepresentationen i risk för att misstänkas för brott. Även kön har betydelse. Unga män med svag socioekonomisk ställning löper mycket större risk att misstänkas för brott än en välutbildad äldre kvinna med god ekonomi.

Rensat för dessa faktorer finns en överrisk bland utlandsfödda och personer med en eller två utländska föräldrar kvar, men rapporten konstaterar att det finns stora skillnader inom respektive grupp och det saknas belägg för att det handlar om kultur.

Det finns utan tvekan anledning att borra djupare i den överrisk som finns – men det vore ett enormt misstag att lägga allt fokus där om vi faktiskt ska komma tillrätta med kriminaliteten.

Att bygga ledartexter på påståenden om att jag argumenterar för en oreglerad invandring är däremot bara ett sorgligt försök att ducka den diskussion som verkligen behöver föras:

– Om hur ungdomar som idag är i tjugoårsåldern har kunnat glida genom systemet utan utbildning och utan rätt insatser från början.

– Om en ekonomisk politik som gör att de ekonomiska klyftorna ökat i en takt som bara utmanas av takten klimatförändringarna skenar i.

– Om hur barn blev produkter i en marknadsskola samtidigt som samhället drog sig ur såväl förorter som glesbygd och lämnade barn åt sitt öde.

Polis, socialtjänst och civilsamhälle har i decennier varnat för konsekvenserna när ungar lämnas åt sitt öde. Ändå tillåts debatten stanna vid flyktingmottagande, gång på gång. Jag tycker Sverige och inte minst barnen i utsatta områden förtjänar en ärligare debatt.

Slutligen: de som slåss på gator och torg ska lagföras oavsett om bakgrunden är ett bråk mellan släkter eller ett fotbollsderby. Det finns inga ursäkter för våldet oavsett omständigheterna. Där är i alla fall en sak jag hoppas att vi kan vara överens om.

Märta Stenevi
Jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering
Språkrör Miljöpartiet