Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Sahlgrenska sjukhuset svarar Kajsa Dovstad om ”BB Light”

Tack för tisdagens ledare (13/7) i Expressen!

Jag förstår att det är en krönika med ett budskap, men jag vill ändå säga att det kortfattade stycket om Östra sjukhuset i Göteborg blir missvisande, som om förlossningen släpper iväg oroliga kvinnor vind för våg.

Det förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör är att slussa nyförlösta som haft normal graviditet och förlossning och får friska barn till öppenvården istället för att de ska vårdas i slutenvården, inneliggande på BB-avdelning. Det är viktigt att de som vill amma får stöd och hjälp vid amningsstarten. Vi har Amningsmottagning och BB-mottagning öppen veckans alla dagar och det går att kontakta mottagningarna dygnet runt. Det är viktigt att understryka: förlossningsvården släpper inte taget om någon som behöver stöd, personal finns tillgängliga dygnet runt för att skapa trygghet.

Och den som är i behov av vård ska stanna på BB.

Viktoria Fimmerstad
Kommunikatör Kvinnosjukvården och Drottning Silvias barnsjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Kajda Dovstad svarar:

Öppenvård är bra, men i en storstad som Göteborg kan det ta lång tid att ta sig till amningsmottagningen. Det finns förstföderskor som kanske inte är i medicinskt behov av traditionell BB-vård men vill ha tryggheten i att ha exempelvis amningsstöd till nära till hands den allra första tiden. BB-light är en bra lösning för denna grupp, som tyvärr allt för ofta känner sig övergivna av vården.

Kajsa Dovstad