Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Expressen ledare går rakt i EU:s fälla

Replik på krönikan: Att hugga ner träden räddar inte klimatet, Annie Lööf

I en ledarkrönika i Expressen beskriver Arvid Åhlund mig, och flera andra centerpartister, beskrivs som ”ihärdiga centerpartister”. Det är ju ett trevligt omdöme, om det inte vore för textens övriga innehåll – nämligen att det bästa för klimatet vore om vi lät bli att alls bruka skogen.

Det stämmer givetvis, som Expressen ledare skriver, att mer kol lagrats i äldre träd än i unga. Det kan inte vara en hemlighet för någon och anledningen till det är enkel: träden har haft mer tid på sig att lagra kolet. Däremot lagrar inte äldre träd ny kol, utan de släpper ut och lagrar lika mycket. Det är detta som ibland kallas kolbalans, vilket är något som Expressen väljer att inte nämna. Det kloka, ur klimatsynpunkt, är då att plantera ny skog som över tid ökar den totala inbindningen av kol i skogen, samtidigt som den huggna skogen fortsätter binda kol i långlivade produkter som hus och möbler. Inte bara det – ska vi, som majoriteten av svenskarna vill, fasa ut platssugrör och andra onödiga plastprodukter så är pappers- och träprodukter från skogen riktigt klimatsmarta.

Den svenska skogen lagrar årligen runt 40 miljoner ton koldioxid. Detta görs för att den brukas. Om vi ska spara fler träd kommer tillväxten av kolinbindning att minska över tid, samtidigt som den innovativa svenska bioekonomin inte kommer kunna utvecklas.

Sanningen är att artikelförfattaren har gått rakt in i olje- och gaslobbyns (för att inte säga EU-kommissionens) fälla och köpt deras argument rakt av – att det bästa vi kan göra för klimatet är att låta träden stå. Inget kunde vara mer fel.

EU:s mål om koldioxidneutralitet till 2050 bygger på en enkel plus- och minusekvation: ju mer kol som binds, desto mer kol kan släppas ut. När den totala mängden kol som är bundet i skog ökar behöver därmed utsläppen inte minska lika mycket för att vi ska nå netto noll 2050.

Denna simpla ekvation har fossillobbyn förstått. För dem är det såklart bättre att kolsänkan ökar i Sveriges skogar än att Europa slutar använda fossil energi. 73 procent av Europas energi är fortfarande fossil. Det är det fossila som ska fasas ut, inte det aktiva skogsbruket.

Emma Wiesner (C)
ihärdig Europaparlamentariker