Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Replik: ”Krönikan tummar på sanningen”

Replik på Linda Jernecks ledarkrönika ”Akademikerna som tvättar blodet från Assadregimen

Linda Jerneck påstår att jag sagt till ryska medier att ”syriska rebeller använt kemvapen – utan att presentera något som stöder påståendet.” Detta är falskt. Som källa hänvisar Jerneck till en fyra år gammal artikel i DN där det istället står: ”I tv-inslagen säger han att det är troligt att rebeller ligger bakom kemgasattacker i Syrien” (min kursivering).

Mitt påstående i den av DN refererade tv-intervjun som Jerneck nu hänvisar till, baserades på Reuters-rapporten ”U.N. has testimony that Syrian rebelsused sarin gas: investigator”. Den som var ”investigator” var Carla del Ponte, en schweizisk före detta chefsåklagare, som också var chefsåklagare för två av FN:s tribunaler för krigsbrott. New York Times hade också rapporterat, bara några månader innan mina påståenden i den refererade intervjun, att IS-jihadister –som hade varit en del av den jihadistiska ”rebelloppositionen” mot den sekulära syriska regeringen– hade ”använt kemiska vapen minst 52 gånger i Syrien och Irak.

Linda Jerneck kopplar mitt namn till hennes ledares huvudtema, avslöjandena i Newline Magazine och The Daily Beast om ”akademikers konspirationer”, trots att varken jag själv eller SWEDHR nämns i dessa artiklar. Hon vill utvidga ”skammens cirkel” till att även innefatta mig, men hon kan inte göra det utan att tumma på sanningen och på den journalistiska hederligheten.

Marcello Ferrada de Noli

Med dr, professor emeritus