Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Expressen borde vara för republik

Replik på Anna Dahlbergs ledarkrönika: Grattis, kungen och leve monarkin

Det var tyvärr inget aprilskämt när Expressens liberala ledarsida nyligen vände blad från att förespråka republik till att stödja den nuvarande monarkin. Omsvängningen är dock mycket beklaglig.

För liberalismen är det självklart att anse att alla människor ska vara födda fria och jämlika. Vilken familj en människa är född inom ska inte begränsa eller påverka hennes möjligheter att leva det liv hon vill. Detta kan naturligtvis vara svårt att uppnå med tanke på de strukturer och normer som finns i samhället. Expressens ledarsida, som beskriver sig själv som liberal, bör sträva efter att människor ska ges likvärdiga möjligheter. Sveriges lagar bör vara utformade så att frihet, jämlikhet och människors individuella drömmar kan förverkligas.

Expressens ledarsida har historiskt arbetat för att i den offentliga debatten lyfta fram frihet och demokrati. Ledarsidan har kämpat för jämlikhet och bidragit till ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än privilegier eller släktskap. Betonandet av individens rättigheter är en del av en liberal ledarsidas själ.

Vi anser att dessa liberala grundvärderingar, som frihet, jämlikhet och demokrati, borde få ledarsidan att på nytt omvärdera sin syn på monarkin. För en liberal ledarredaktion borde det vara omöjligt att direkt eller indirekt stödja ett statsskick som innebär att landets högsta offentliga ämbete går i arv inom en utvald familj.

Kung Carl Gustaf Bernadotte har en maktposition som bland annat ger honom möjlighet att hålla ett årligt tal till riksdagens ledamöter, att samtala med olika länders statschefer och att skapa inflytelserika nätverk bland politiker, näringslivsföreträdare och andra opinionsbildare. Rätten att representera statsmakten borde inte kunna ärvas utan ska endast kunna ges genom demokratiska processer. Medborgarna har rätt att välja vem som ska representera dem och Sverige.

Samtidigt som monarken åtnjuter offentlig makt som aldrig bör tilldelas personer genom arv, så har kungafamiljen en stor brist på det självbestämmande som vi medborgare i Sverige numera tar för givet när det gäller oss själva. Det är exempelvis orimligt att barn genom grundlagstvång växer upp efter en viss religiös tro och att vuxna behöver be regeringen om lov för att få gifta sig. Att denna ordning kvarstår måste framstå som provocerande för varje ledarsida som står på en liberal grund.

Expressens ledarredaktion borde kämpa för demokratiska förbättringar av statsapparaten även om det innebär att ta strid mot kungamakten och de nätverk som stöttar de nationalkonservativa ideal som monarkin vilar på. Det behövs reformvänliga röster som diskuterar hur vårt land kan demokratiseras ytterligare. Monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige var en diktatur och förtjänar inget aktivt eller passivt stöd från liberala ledarskribenter. En ledarsida som Expressens bör stå upp för en liberal demokrati där statschefsämbetet inte är ärftligt och där republik är den enda framtiden för Sverige.

Olle Nykvist, ordförande

Jennie Nises, vice ordförande

Alireza Akhondi, ledamot

Maria Backman, ledamot

Jan Magnusson, ledamot

Ola Möller, ledamot

Jessica Schedvin, ledamot

Daniel Ådin, ersättare

Solveig Persson, ersättare

Republikanska föreningens styrelse