Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik från Timbro: Straffa inte skötsamma människor

Anna Dahlberg skriver (6/2) att kritik mot M:s nya åtgärder för att begränsa arbetskraftsinvandringen måste bero på ett ”osunt starkt inflytande från näringslivets lobbyister”, till vilka hon verkar räkna Timbro. Var Dahlberg själv under ”osunt starkt inflytande från näringslivets lobbyister” när hennes ledarsida påpekade det självklara: arbetskraftsinvandring är i grunden bra för Sverige, och utan den hade jobben ofta stått tomma? Jag betvivlar det. Snarare verkar Expressen ha bytt åsikt utan goda skäl.

Att fusk finns och bör stoppas håller alla med om. Moderaternas förslag om samkörning mellan myndigheters databaser och hårdare åtgärder mot handel med arbetstillstånd är bra. Utvidgningen av brottet ”organisering av människosmuggling” som Arbetskraftsinvandringsutredningen har föreslagit är också bra. Att anhöriga till arbetskraftsinvandrare behöver kunna uppbära sina kostnader är principiellt rätt. Däremot är det lönekrav som Moderaterna vill se, där de vill höja lönegränsen från 13 000 kronor i månaden till 32 000 kronor eller medianlönen i Sverige, feltänkt. Med ett lönegolv som ligger så högt som 32 000 kronor i månaden kommer det bli mycket svårt för många svenska företag att rekrytera.

Trots att jobben behövs. 9 av 10 arbetstillstånd går till jobb som det råder kompetensbrist på. Förmågorna finns helt enkelt inte i landet. Några av de yrken som det är störst brist på är kockar, förskollärare, fordonsmekaniker, plåtslagare och undersköterskor. Alla är bristyrken med ”mycket liten konkurrens om jobben”, enligt Arbetsförmedlingen. Alla har också medianlöner under Moderaternas föreslagna golv.

Om M:s förslag gick igenom skulle den enda konsekvensen bli en ännu större kompetensbrist. Ett skäl till att företag letar kompetens från andra länder är att personer i Sverige inte tar jobben. Skälen är kända, även för Expressens ledarsida: vinsten i lönekuvertet av att gå från bidrag till arbete är för låga och kraven på att exempelvis flytta till en annan ort för att ta ett jobb för små. Det problemet löser man inte genom att stoppa arbetskraftsinvandrare. Den som kan försörja sig själv ska vara välkommen i Sverige. Med Moderaternas och Anna Dahlbergs linje kommer även skötsamma människor som arbetar i Sverige och inte tar emot en krona i bidrag att straffas.
Flera branscher behöver städas upp och reformer behöver komma på plats för att stoppa fusk. Men det går att städa upp utan att försvåra för företag att rekrytera och utvisa de som gör rätt för sig.

Benjamin Dousa, vd, Timbro