Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Peter Santesson till Expressens ledarsida


Peter Santesson

Expressens ledarsida har värvat Peter Santesson som ny fristående kolumnist. Han kommer att skriva varannan vecka framöver med start på söndag (i papperstidningen på måndag).

– Jag är vd för Infostat AB och jobbar med samhällsstatistik och data i alla möjliga former.

Vad har du gjort tidigare?

– Sammanfattningen är att det mesta jag ägnat mig åt har handlat om samhällsundersökningar på olika sätt. De senaste åren har jag arbetat som opinionschef och undersökt svenskarnas uppfattningar om stort och smått. Jag har en bakgrund som statsvetare och har studerat politiskt beslutsfattande och varför det är så svårt att fatta stora beslut. Men jag har också jobbat med opinionsbildning och har även varit förläggare ett par vändor.

Vad kan läsarna förvänta sig av dig?

– Jag tror att jag då och då har lyckas få läsare att börja intressera sig för småtorra frågor som visat sig vara viktigare än de trodde. Men att förvänta sig det vore för mycket. Jag försöker göra min del, så är resten upp till dem. Jag skriver aldrig om sport, men det har hänt att jag har skrivit om Taylor Swift. Förr eller senare kommer jag att skriva en analys av filmen Änglagård.

Vad skriver du helst om?

– En del samhällsfrågor kan man jämföra med rörmokeri. Staten och kommunerna ansvarar för att se till att grundläggande system fungerar utan att det har något särskilt skrytvärde eller har någon egentlig politisk skruv på det. Det ska helt enkelt ingå i jobbet att sköta vaktmästaruppgifterna i bakgrunden. Vi ska inte behöva oroa oss för att folkbokföringen är felaktig, att det står falska namn i id-korten eller att det finns massor av bilar med fejkade ägaruppgifter. Men många självklara samhällsfunktioner verkar skaka till allt oftare. Handlingsförlamningen inför sådana ganska oglamorösa problem höjer min puls.

Har du någon oanad talang?

– Äntligen någon som frågar! Jag vill passa på att nämna att jag har körkort och är simkunnig.