Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Kahin Ahmed: Diskrimineringen driver papporna från Sverige

Anna Dahlbergs artikel om orsaken till ungdomskriminalitet är bristfälliga, hon pekar på att barnkullar i familjer, trångboddhet och frånvarande pappor som grundorsaken till uppkomsten av ungdomsgäng. Barn med stora familjer kan lever i trångboddhet, för att bostadsformer i Sverige inte är anpassade till stora barnfamiljer. Men att talar om barnkullar som orsaken till kriminalitet är grundlös, grovt generalisering och missvisande. Man upplever att syftet med din artikel är att koppla icke vitas fertilitet nämligen somalier med stora barnskaror till ungdomskriminalitet. Sådana extrema tankegångar har utryckts tidigare under historiens gång från individer med extremhöger tankegångar. t ex Hanif Bali, skrev tidigare ”Klanens styrka är blodsbanden, det är också dess svaghet. Minskar du klanens fertilitet och reproduktionstal så utplånas den”.

Ett annat exempel är polis chefen Mats Löfvings rasistiska uttalande om 40 kriminella klaner som kommer till Sverige för att begår brott Den här artikeln är oprofessionellt, fördomsfulla, stigmatisering och grovt generalisering mot afro svenskar nämligen somalier. Sverige har lång historia av tvångssteriliseringspolitik, som utgår ifrån begränsningar av produktiviteten hos utsatta grupperna så som romer, och funktionsnedsatta grupper under 1934- 1976. Med hänsyn till rasbiologi hade det begåtts det grövste övergrepp och kränkande mot minoriteter i samhället som dokumenterades i våra läroböcker. Anna Dahlberg har inte ställt frågan själv, varför pappor lämnar Sverige? Därför att de utsatts för systematisk diskriminering av arbetsmarknaden, då de söker jobb i andra sidan av jordklotet. Exempelvis Somalias nyvalda premiärminister Mohamed Hussein Roble har läst miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH. Som många andra afrosvenskar fick han inte jobb inom sitt yrke, så han flyttade till England. Sedan till Östra Afrika och där fick han ett jobb, som motsvarade hans kompetens.

Varken Anna eller hennes intervjupersoner har koll på framstående forskarnas slutsatser om grundorsaken till kriminella gäng. Forskarna inom området som Robert Merton m.fl. menar att det är samhällsstrukturen som producerar avvikande grupper, hans argument utgår ifrån att man försöka se den struktur som finns i omgivningen och hur de strukturella förhållandena påverkar människornas liv är en nödvändighet när det gäller att analyserar och försöker närma sig en förklaring till varför vissa grupper involverar kriminalitet i högre utsträckning än andra, det innebär att man fokuserar de sociala och ekonomiska strukturen som råder i ett samhälle, det handlar om resursfördelningen i samhället, hur villkoren i samhället ser ut, och i arbetslivet. Han betonar vikten att strukturen i sig vara en indikator på ett samhällsproblem, och strukturella faktorer är nödvändiga att förstå som bakgrund till människor ekonomiska och sociala problem, som leder till individens lagöverträdelse. Struktur kan ses som mönster och som bestämmande faktorer i samhället, det handlar om faktorer som styr och bestämmer medborgarnas liv. Det kan vara relevant att ur ett strukturellt perspektiv studera om det finns några skillnader i fördelningen av olika socialproblem kopplat till klass, etniska bakgrund, ålder eller kön etc

Till följd av sociala problem är människorna förknippade till olika sociala positioner, som är förutsättningar att identifiera vissa grupper som kapitalstarka medan andra betraktas som kapitalsvaga aktörer som missgynnas av det rådande samhällsstrukturen. Det skulle bli mer relevant om Anna och hennes intervjupersoner belyser uppkomsten av gänget utifrån de rådande utbredda strukturella diskrimineringar som finns i samhället. Och misslyckande av politisk integration och etniska segregation som pågått under decennier. Skolorna som misslyckades sina uppdrag, för att många elever i utsatta områden får inte slutbetyg.
Anna och hennes intervjupersoner borde läsa boken ” Somalier i Minneapolis , en dynamisk affär” av docent Carlsson , Benny som gjorde en studie gällande somalier i Minneapolis, där blir de framgångsrika , och inte i Sverige ! Bennys slutsatser är att det råder bristfälligt i samhällsystemet, och misslyckande integrationsinsatser resulteras att afro svenskar nämligen somalier exkluderas automatiskt från samhällsgemenskapen och inte minst från arbetsmarknaden.

Kahin Ahmed, sociolog och samhällskommunikatör (C)