Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

TCO: Närhet till högskola är viktig för yrkesverksammas omställning

TCO delar inte analysen i måndagens ledare  ”Aldrig mer än tre mil till högskolan är en usel idé”.

För det första: Närheten till utbildning på högskola eller universitet berör inte bara unga – ofta flyttbara – individer i  åldern 19-24 år utan också dagens yrkesverksamma.

Att det finns distansutbildningar möjliggör för den yrkesverksamma att studera under yrkeslivet, kanske samtidigt som det pågår. Utifrån ett omställningsperspektiv är det nödvändigt att man kan vidareutbilda sig och tjänstemännen anser sig behöva vidareutbildning för att hänga med i arbetslivet. Vi gjorde nyligen en SCB- undersökning om tjänstemännens utbildningsbehov och här är några korta fakta. Läs gärna hela rapporten här.

  • 38 procent av  de tillfrågade tjänstemännen  anser sig behöva vidareutbildning som de inte kan få inom ramen för sitt arbete och menar att vidareutbildning är en förutsättning för att de ska kunna hänga med i utvecklingen i sitt yrke eller sin bransch.
  • 69 procent av tjänstemännen föredrar en kombination av arbete och studier. Det måste gå att kombinera studier med arbete och livet i övrigt. Drygt var femte tjänsteman kan dock tänka sig heltidsstudier med ett uppehåll från arbetslivet.

För det andra: Eftersom rena distansstudier inte passar alla individer eller alla utbildningar är samarbeten mellan kommunala lärcentrum och etablerade lärosäten ytterligare en möjlighet till högre utbildning – kanske särskilt för dem som bor långt från ett lärosäte och inte har samma möjligheter att flytta till en studieort. En möjlighet att studera vid ett etablerat lärosäte men där stöd, möten med andra studenter och eventuella platsbundna utbildningsmoment ges på ett lärcentrum på hemorten. Läs gärna mer om lärcentra och dess betydelse för högre utbildning här.

TCO arbetar mycket med att stärka omställningsförmågan och ett sätt är att förbättra tillgängligheten till studier, både högre utbildning och yrkeshögskolan. Vi är självklart tillgängliga om ledarredaktionen återkommer till ämnet.

Sofia Hylander

utredare med ansvar inom utbildningsfrågor