Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Fokuseringen på rättvisa som jämlikhet är djupt problematisk

Arvid Åhlund hävdar i en ledarkrönika att det är struntprat av Ratioakademien att påstå att Sverige kan bli ett rättvisare land genom en stärkt rättsstat och bättre fungerande skola.

Vi står fast vid att stärkt rättsstat och bättre skola är en förutsättning för ett rättvisare Sverige. Det är till exempel oacceptabelt att affärer i vissa förorter inte vågar ha öppet av rädsla för inbrott och stölder. Så får det inte vara i en rättsstat.

Det är också nödvändigt med en skola som håller hög kvalitet. Ungefär en fjärdedel av svenska ungdomar fullföljer inte sina gymnasiestudier. Det är både orättfärdigt och oacceptabelt.

Den svenska samhällsdebattens, och Arvid Åhlunds, ensidiga fokusering på rättvisa som jämlikhet – att alla inkomst- och förmögenhetsskillnader skulle vara orättvisa – är djupt problematisk eftersom människors livschanser inskränks och samhällets utvecklingskraft förstörs.

Vi i Ratioakademien instämmer däremot helt i vikten av social rörlighet i ett rättvist samhälle. Just därför måste rättsstaten och skolan stärkas.

Rune Andersson, ordförande Mellby Gård AB,

Annette Brodin Rampe, vd Lifecarex AB,

Charlotte Bohman, vd C&A Bohman Invest,

Mariana Burenstam Linder, vd ProactiveMedicine,

Peje Emilsson, entreprenör, grundare av Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver Life,

Anastasia Georgiadou, koncernchef för Alminia Sverige

Nils Karlson, vd Ratio,

Carl Fredrik Sammeli, entreprenör och bl.a. grundare av Prime och Bitprop,

Susanne Sidén, vd Creativa Strategy

Fredrik Spendrup, vd Spendrups AB