Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Sida om Islamic Relief: Antisemitiska uttalanden är oacceptabla

Expressen skriver att Sidas generaldirektör Carin Jämtin inte ”bemödat sig med att kommentera antisemitismen inom Islamic Relief Worldwide”. Sanningen är att Sida, som ytterst företräds av sin generaldirektör, vid båda tillfällen nyligen då antisemitiska uttalanden avslöjats hos företrädare för Islamic Relief fördömt dessa:

https://twitter.com/Sida/status/1297117574199730176

https://twitter.com/Sida/status/1286578834813460483

https://twitter.com/Sida/status/1286580266258006016

För att vara väldigt tydlig: För Sida är det självklart fullständigt oacceptabelt med antisemitiska uttalanden, eller uttalanden som uppmanar till eller förhärligar våld. Sådana åsikter är också oförenliga med uppdraget att företräda en humanitär organisation. Detta är också något vi framfört till Islamic Relief. De reformerar nu rekryteringsprocessen till, och sammansättningen av, styrelsen. Styrelse och anställda kommer också att granskas med hjälp av externa oberoende konsulter.

Expressen hänvisar också till att forskare ”övertygande visat” att Islamic Relief ”bör betraktas som en del av det Muslimska Brödraskapet”, och hänvisar till en artikel i nättidningen Kvartal. Artikeln innehåller dock direkta felaktigheter och diskutabel kvalitet på vissa källor. Bland annat skrivs att Schweiz dragit in sitt bistånd till Islamic Relief, när sanningen är att Schweiz utrikesdepartement gjort en undersökning av Islamic Relief och kommit fram till anklagelserna om kopplingar till islamistiska grupper inte stämmer.

Kopplingar till muslimska brödraskapet har inte kunnat visas

Forskarna anklagar regelbundet Islamic Relief för att ha kopplingar till muslimska brödraskapet, kopplingar Islamic Relief avfärdar. Flera revisioner och granskningar har inte kunnat visa några sådana, men detta är anklagelser Islamic Relief själva får bemöta.

Islamic Relief Worldwide är en internationell organisation som i huvudsak bedriver humanitära insatser i några av världens mest allvarliga kriser. De får finansiering inte bara från Sverige utan också från bland andra Storbritanniens regering, EU, Kanada och flera humanitära FN-organ. De har en konsultativ roll i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) och har undertecknat Röda Korsets och Röda Halvmånens uppförandekod i katastrofhjälp.

Tre år i rad har Islamic Relief Worldwide certifierats enligt Core Humanitarian Standards, vilket garanterar kvalitén på deras insatser.

Islamic Reliefs biståndsinsatser är livsviktiga

Islamic Relief når ut med livsviktigt humanitärt bistånd till platser där andra givare har svårt att verka, som i till exempel Jemen och Syrien. I de externa och interna granskningar och utvärderingar vi gjort har Islamic Reliefs verksamhet i fält kommit mycket väl ut. En omfattande nio månader lång extern utvärdering – med många fältbesök – presenterades för Sida i augusti 2020. Den befäste bilden av Islamic Relief som en organisation med effektiv verksamhet med hög kvalitet.

Trots ett effektivt bistånd och många revisioner och granskningar av Islamic Relief tar vi den senaste tidens uttalanden på största allvar. Sidas avtal med Islamic Relief går ut i år och vi är nu i en process där förutsättningarna för ett nytt avtal skall bedömas. I den bedömningen kommer Sida efterfråga svar på de frågor som väckts kring organisationens företrädare och styrelsens avgång.

Vi vill också ha svar på hur man ska säkerställa att verksamheten genomsyras av demokratiska värderingar och alla människors lika värde.

Carin Jämtin, generaldirektör Sida

Göran Holmqvist, avdelningschef Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd