Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Opinionsbloggen

Forskare: Har Sida missat de nästan dagliga Islamic Relief-skandalerna?

Aje Carlbom, Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren svarar på Sidas inlägg om Islamic Relief.

Efter den senaste tidens
antisemitiska turbulens hos Sidas samarbetsorganisation Islamic Relief avfärdar generaldirektören Carin Jämtin och Göran Holmqvist att det finns kopplingar mellan Muslimska Brödraskapet (MB) och Islamic Relief. Att till exempel tyska myndigheter bekräftat kopplingarna tycks ha passerat duon obemärkt.
 Deras påstående strider även mot den samlade internationella forskning som finns om MB.
 

Avslöjande efter avslöjande om Islamic Relief

Den senaste tiden har det nästan dagligen rullats upp nya skandaler kopplade till Islamic Relief. Igår kom ytterligare avslöjanden.
 • Anställda i Islamic Relief Worldwide har spridit hyllningar till såväl palestinska Hamas som till MB i sociala medier.
• Det har getts stöd till Qassam-brigadens bön till minne av Mohammed Morsi, brödraskapets president under den arabiska våren.
• Den ansvarige för insamling av pengar hos Islamic Relief, har vid flera tillfällen marknadsfört MB-ideologen Sayyid Qutbs idéer. Qutbs skrifter har inspirerat flera radikala terrorister de senaste decennierna.
• Den nästan dagsfärska Islamic Relief Worldwide-ordföranden har även belagts med att på Twitter ha skrivit att han fällde glädjetårar när Morsi svors in som president 2012.

Därtill sitter den tidigare svenska ordföranden kvar som vice när de tidigare utlovat att byta ut hela styrelsen.

Vill Jämtin ge den svenska naiviteten ett ansikte?

Det vi gjort i våra granskande artiklar är att vi har etablerat att den svenska delen av Islamic Relief (liksom Ibn Rushd) har kopplingar till MB. Detta är ett obestridligt faktum och något som svenska myndigheter inte längre kan bortse ifrån.
Vi uppmanar även Jämtin och biståndsminister Peter Eriksson att lyssna på den som avslöjade antisemitismen inom Islamic Relief: Lorenzo Vidino – en världsauktoritet på MB.. Han säger explicit om Islamic Relief: ”Min forskning visar ett tydligt mönster där framstående personer och ledning på högre nivå omfamnar material som är starkt anti-semitiskt och stöder Hamas och det egyptiska muslimska brödraskapet.”
Jämtin och Holmqvist avslutar med att de efter den senaste tidens skandaler kommer att “söka svar” på ett antal frågor från Islamic Relief inför kommande avtal. Vi kan garantera Sida att de kommer att få de svar de vill höra – Islamic Relief har bokstavligen hundratals miljoner skäl av svenska skattepengar för detta.

Men om Jämtin inte vill ge den svenska naiviteten och godtrogenheten ett ansikte så gör hon klokt i att slutligen genomskåda en islamistisk charad som fått pågå alldeles för länge.
Det borde vara ganska enkelt: en organisation som går emot svensk värdegrund borde inte få svenska skattepengar.
 
Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet samt fil.dr. i
sociantropologi, specialiserad på etnisk och religiös identitet och mångkulturalism.
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan samt senior
rådgivare vid EU:s Radicalisation Awareness Network.
Peder Hyllengren, analytiker vid Försvarshögskolan.