Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Kajsa Dovstad: Nej, jag vill inte frånta foster allt skyddsvärde

Fri abort skulle förråa vår människosyn, menar krönikören Susanna Birgersson (Expressen 5/7) och kritiserar min argumentation i frågan (GP 8/6). I grunden är det välkommet att ämnet diskuteras. Birgerssons mer konservativt kristna invändningar mot helt fri abort är värda att tas på allvar. Hon avfärdar dock mitt resonemang – att kvinnan borde ha fullständig rätt till sin egen kropp också i sen graviditet – med att utan grund konstatera att det skulle innebära en “brutalisering av människosynen”. Det är hårda ord. Jag för gärna en seriös debatt, och i en sådan bör slutsatser om motståndarens människosyn utelämnas.

Birgersson hävdar också felaktigt att jag vill frånta foster allt skyddsvärde. Bara för att kvinnan ska få avlägsna fostret från sin livmoder, betyder inte det att fostret helt bör sakna rättigheter. Kan fostret klassas som ett liv, alltså inte är hjärndött, bör det få samma tillgång till vård som alla andra människor. Här ingår dock inte obegränsad rätt till en annan människas kropp.

“Kajsa Dovstads huvudsakliga ärende tycks vara att inga kvinnor ska behöva föda barn med fosterskador, hur sent skadorna än upptäcks”, skriver Birgersson vidare. Också detta är en fultolkning. Med en fast abortgräns utan undantag kommer kvinnor behöva fullfölja graviditeter även i de sällsynta men existerande fall där allvarliga fosterskador, ibland inte ens förenliga med liv utanför livmodern, upptäcks sent. Helt fri abort skulle ge gravida kvinnor den rätt till sin egen kropp alla andra tar för självklar. Den som är rädd för konsekvenserna bör komma ihåg att de flesta kvinnor vill sina foster väl – sena aborter utan bra anledning skulle med största sannolikhet knappt förekomma. Att tvinga kvinnor att i alla lägen fullfölja graviditeter är knappast lika moraliskt komplikationsfritt som det framställs.

KAJSA DOVSTAD, läkare och liberal skribent

Susanna Birgersson: Helt fri abort skulle förråa vår människosyn