Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

SVT: ”Åhlund kletar gamla och billiga epitet på SVT”

Expressens ledarkrönikör Arvid Åhlund tycker om SVT:s Agenda och bekymrar sig över SVT:s bevakning under sommaren. Vi kan lugna Arvid Åhlund. Vår nyhetsdivision arbetar dygnet runt med förstärkt bemanning hela sommaren – både online och på Aktuellt som har det fördjupande uppdraget. Debatter, analyser och fördjupningar kommer att finnas också i Morgonstudion och i våra extrasändningar. Sveriges största nyhetsprogram Rapport sänder som vanligt och Agenda har beredskap att sända om det inrikespolitiska läget kräver det.  

 

Arvid Åhlund kletar gamla och billiga epitet på SVT. Den här våren i synnerhet har visat att de inte är giltiga. Vår verksamhet har ställt om blixtsnabbt, vår journalistiska leverans har varit kraftfull. SVT har i likhet med många andra nyhetsmedier påtagligt ökat sin publik denna vår, och vi sätter extra stort värde på att unga människor – som traditionella medier har svårast att få en stark relation till – har strömmat till SVT både online och i broadcast. Där har vi gjort något rätt som vi hoppas kommer att stärka den oberoende journalistikens ställning på sikt.

 

Men nu gäller frågan Agenda. Agenda är en av många nyhets- och samhällstitlar och som mycket riktigt gör sommaruppehåll – så har det varit ända sedan söndagsmagasinet Speciellts tid för den som minns så långt tillbaka. Dessa program har haft inrikespolitiken som sitt huvudsakliga fokus och utgivningen har följt av den stiltje som ofta råder i politiken efter riksdagens stängning, eller åtminstone efter Almedalen. På så vis har SVT kommit att hantera Agenda som ett säsongsprogram och klarat sig väl med våra andra nyhets- och samhällstitlar sommartid. Men mycket riktigt – detta är en sommar som få andra. Och kanske skulle vi ha planerat för ett Agenda varje vecka i år, sommaren får utvisa om de val vi gjort kommer kännas tillräckliga. Jag tror det, våra ytor för såväl dagliga nyheter som fördjupande journalistik är stora och beredskapen att gå upp i sändning vid stora nyhetshändelser är god även i sommar. Jämförelsen med att DN skulle sluta gå i tryck sommartid haltar ganska betänkligt. 

 

 

Helena Olsson 

Beställare Nyheter Samhälle Dokumentär, SVT