Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Svenska kyrkan: Vi stödjer visst kristna som förföljs

Replik från Svenska kyrkan på Susanna Birgerssons kolumn ”Varför lider inte Svenska kyrkan med förföljda kristna?” (12/4):

 

Susanna Birgerssons artikel i påskdagens upplaga av Expressen har ett viktigt ärende, nämligen att fördöma all form av förföljelse och fördrivning av kristna. Birgersson uppmärksammar sina läsare på situationen i Nigeria och kräver att det internationella samfundet nu måste agera. Svenska kyrkan bedriver inget eget arbete i Nigeria men följer utvecklingen noga via våra multilaterala och ekumeniska nätverk i syfte att tala med en samlad kristen röst. Så sent som i slutet av januari i år gjorde Lutherska världsförbundet (LVF) och Kyrkornas världsråd (KV) ett gemensamt uttalande i vilket man kraftfullt fördömer den senaste tidens grova våldsdåd mot kristna i Nigeria, samt utkräver politiskt och samhälleligt ansvar i landet. Svenska kyrkan är medlem i både LVF och KV. Brevet till landets president tydliggör därför även Svenska kyrkans position: Vi förespråkar fred och säkerhet för alla människor, pekar på kyrkornas roll och uppgift i samhällsbygget samt uttrycker en tydlig solidaritet med våra lokala samverkanspartners i Nigeria som drabbats av våld och konflikter.
Tvärtom mot vad Birgersson tycks hävda i sin artikel stödjer Svenska kyrkan på kort och lång sikt de som förföljs. På flera platser runt om i världen har Svenska kyrkan etablerat nära kyrkorelationer och långtgående samarbeten just där grundläggande religiösa fri- och rättigheter är hotade. Genom förbön och praktiskt arbete vill vi göra skillnad.

Läs kyrkostyrelsens uttalande från december 2019 om kristnas situation i Mellanöstern.
Läs vad Svenska kyrkan gör för människor som är utsatta på grund av sin tro.

Johannes Zeiler
Ekumenikhandläggare
Svenska kyrkan på nationell nivå