Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Vi anstränger oss för att tillgodose önskemål om begravningar

Replik på ledaren ”Håll begravningar även på lördag och kvällar”

Expressens ledarsida uppmärksammar (6/1) att det går allt längre tid från det att en person avlider till dess att begravning sker och uppmanar därför Svenska kyrkans församlingar att hålla begravningar även på kvällstid och på lördagar.

Som tidningen skriver så finns den möjligheten redan på flera håll. Men kritiken blir sedan svepande av kyrkligt anställda som ”helst arbetar kontorstid”. Min bild är att Svenska kyrkans begravningshuvudmän i dag anstränger sig så långt det bara är rimligt för att tillmötesgå anhörigas önskemål om alltifrån präst, lokaler och musikval till val av gravplats. Till bilden hör också det pastorala omsorgsarbete som görs. Här finns inte utrymme att redogöra för allt, men kort kan nämnas att 2018 fanns drygt 770 sorgegrupper med närmare 4 800 deltagare i Svenska kyrkans församlingar.

Som ledarsidan konstaterar så är den kyrkliga begravningen en rit som fortfarande står stark i vårt land. Svenska kyrkans församlingar strävar naturligtvis efter att det ska förbli så och har inget som helst intresse av att försvåra för anhöriga.

Men förutsättningarna ser olika ut i landet. Stora församlingar kan ha en hel enhet som enbart arbetar med begravningsverksamhet. På mindre orter med begränsad personalstyrka finns inte samma möjligheter att erbjuda absolut tillgänglighet.

Min uppmaning till anhöriga som vill se en större flexibilitet är att aktivt kontakta sin församling. Min erfarenhet är att Svenska kyrkans huvudmän är villiga att lyssna och så långt rimligt gå anhöriga till mötes.

Eva Årbrandt Johansson
Nationell samordnare för begravningsverksamheten inom Svenska kyrkan