Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Elen är från Erlanders dagar

Replik på ledarkrönikan: Skövlade funkiskök? Tacka hyressystemet!

Patrik Kronqvist har skrivit en i allt väsentligt korrekt ledare om bruksvärdessystemet. Dock riskerar bilden att bli missvisande på ett par punkter. Artikeln nämner Solnas kommunala bostadsstiftelse Signalisten. En person vid namn ”Rävjägaren” påstår på Facebook att Signalisten vid renovering av sina hyresfastigheter river ut ”vackra orginalkök” från 60-talet. I artikeln används dessutom termen ”platsbyggda”.

Det kan ge intrycket av att eleganta kök, en gång ditsatta av noggranna snickare, skrotas helt i onödan av Signalisten. Detta är emellertid helt och hållet fel. De kök som Signalisten nu måste ersätta är industriproducerade kök i hög utsträckning tillverkade i masonit. Elledningarna är från Tage Erlanders dagar, arbetsytorna är för låga, ventilationen ett hål i väggen, golven utslitna.

Så även om hyressättningssystemet i Sverige är närmast kafkartat, är den generella kritiken om att fullt fungerande och fina lägenheter renoveras för att hyran skall kunna höjas i huvudsak fel. Flera decennier gamla kök, elledningar, spisar, kylskåp och plastmattor är slitna och har tjänat ut.

När Signalisten eller andra allmännyttiga bostadsbolag renoverar görs det med ett 40- eller 50-årsperspektiv. Lägenheterna får vid renovering en standard som är fullt normal enligt dagens normer. Som ordförande för ett kommunalt bostadsbolag har jag ansvar inte bara för de hyresgäster som bor i dag, utan även för kommande generationer av hyresgäster.

Magnus Nilsson (m)
ordförande Signalisten.