Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Utrotningshotade ord: Dyrortstillägg

Stockholmarna får inte längre något dyrortstillägg. Foto: SUVAD MRKONJIC

”Dyrortstillägg” kan vara på väg att falla ur Svenska Akademiens ordlista, enligt Språktidningen. Egentligen är det märkligt att ordet hängt kvar ända till nu.
Den statliga dyrortsgrupperingen avskaffades redan 1976. Fram till dess påverkades såväl offentliga löner som vissa bidrag av prisnivån på hemorten.
Vissa spår av det tänkandet finns fortfarande kvar. Det högre löneläget i storstäder är en faktor i utjämningssystemet. Men i stort svänger pendeln åt andra hållet.
Nästa år införs ett landsbygdsavdrag, genom Centerpartiets försorg. Motiveringen är att kommunalskatten där i snitt är högre. Någon hänsyn tas dock inte till de ofta lägre omkostnaderna . Kanske kommer ”billigortsavdrag” ersätta ”dyrortstillägg” i nästa upplaga av ordlistan.

PATRIK KRONQVIST
Detta är del 1 i ledarsidans serie om utrotningshotade ord som utgår från Språktidningens lista över ord som försvinner.