Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Utrotningshotade ord: Ankdammsdebatt

När inrikesminister Mikael Damberg (S) lade upp en bild på två leende poliser och en 10 000-kronorsjacka kom reaktionerna fort. Damberg skrev att jackan var värd ”långt mer än personens inkomster”, varför polisen agerade: ”Jackan togs i beslag!”

Det ledde till en hätsk debatt på Twitter, där Linda Snecker (V) målade upp en bild av poliser som utan grund lämnar avklädda medborgare i nattkylan: ”Om du är fattig, glöm inte att ta med dig både kvitto och gåvointyg på dina grejer. Annars kommer inrikesministern, polisen och fogden och tar vinterjackan”.

Senare visade det sig att båda politikerna hade fel: Polisen tog jackan i den misstänktes hem, efter misstanke om penningtvätt. Så ägnades ännu en dag åt att diskutera petitesser. Ett exempel på det utrotningshotade ordet ankdammsdebatt.

LINDA JERNECK

Detta är del nio i ledarsidans serie om utrotningshotade ord. Del åtta handlade om anciennitetsprincipen, och den hittar du här.