Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

REPLIK: Fairtrade City svarar Malin Siwe (Krönika ”Stoppa menscertifikatet i pedalhinken”)

Det är viktigt att skattepengar används ansvarsfullt. Det är poängen med hållbarhetsdiplomeringar av kommuner och regioner. I Malin Siwes ledarkrönika från den 1 november får hon det att låta som att diplomeringars mål är att få en ”god inkomst” från medborgares skattepengar. I själva verket är Fairtrade City ett verktyg för kommuner och regioner i Sverige för att motverka att invånarnas skattepengar leder till kränkningar av mänskliga rättigheter.

Sverige har, likt FN:s övriga 192 medlemsländer, antagit utmaningen att uppnå de globala hållbarhetsmålen till år 2030. Det är om 11 år.

Ett av de svåraste målen för Sverige att nå, enligt bland andra Agenda 2030-delegationens förra ordförande Parul Sharma, är mål nummer 12 om hållbar konsumtion och produktion.

Svenskarnas konsumtion påverkar världen. Det är kommuner och regioners ansvar att arbeta för att den offentliga konsumtionen av högriskprodukter, som riskerar skada odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, är så hållbar som möjligt.

Att vara diplomerad Fairtrade City innebär ett aktivt arbete för etisk konsumtion. Diplomeringsavgiften går till att få stöd i arbetet, så att det administrativa arbetet inte blir för tungt och tar för mycket av skattebetalarnas resurser.

Fairtrade City skapar också förutsättningar för samarbete mellan kommunen, näringsliv och civilsamhälle, och utgör en plattform för nätverkande och kompetensutveckling på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Det finns nämligen över 2 200 så kallade Fair Trade Towns i världen, från Seoul till San Francisco.

Dessa kommuner och regioner världen över ligger i framkant vad gäller just ansvarstagande för medborgarnas skattepengar och hållbar konsumtion. Det arbetet borde trappas upp – och kommunerna kan vara stolta!

Ola Höiden

Tf generalsekreterare Fairtrade Sverige