Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Uppdrag granskning svarar Linda Jerneck

Detta är en replik på Linda Jernecks krönika: SVT måste ta ansvar för apatiska barn-skandalen


Frågan om de apatiska barnen är komplex. Oavsett orsak till att barn till att barnen hamnar i detta tillstånd, sjukdom eller simulering, rör det sig om en tragik som förtjänar en diskussion präglad av saklighet. Men debatten om de apatiska barnen har genom åren färgats av övertoner och ogrundade påståenden. Det gäller även krönikan i Expressen (2/10) om det program som Uppdrag granskning sände 2006.
Skribenten Linda Jerneck påstår att SVT avfärdade uppgifterna om att asylsökande barn tvingads spela sjuka som ”rasistiska rykten”. Hon hävdar att programmet slog fast att uppgifterna byggde ”rykten, lögner och rena faktafel.”

Lind Jerneck har kanske inte sett programmet. Eller så har hennes minne fördunklats genom åren. I själva verket gjorde reportern Gellert Tamas det som alla sanningssökande journalister ska göra, nämligen att i sak gå till botten med utsagor i en viktig samhällsfråga.

En statlig utredning, tillsatt av regeringen, som skulle ligga till grund för politiska beslut, hade slagit fast att det förekommer manipulation i form av simulering och förgiftning. Gellert ställde sig frågan: Vad finns det för bevis? Och han fann att de uppgifter och påståenden som utredarnas slutsats grundades på inte höll för en närmare granskning. Det gäller exempelvis uppgifter från läkare som låg till grund för påståenden om förgiftning och simulering. När Tamas i intervjuer med dem nystade upp vad som låg bakom deras yttranden så fanns det till slut inget kvar.

”Rykten, lögner och rena faktafel” är en högst relevant beskrivning av de uppgifter som regeringens utredning byggde på. Citatet är hämtat från en artikel på SVT:s sajt, där det tydligt framgår att det syftar på utredningen och således inte på barn som spelar sjuka.

Gellert Tamas slutsats i programmet:

”Trots tre månaders letande och samtal med läkare, psykologer, polis och Migrationsverk lyckades jag inte hitta ett enda konkret belagt fall av manipulation”.

Han slår således inte fast att det inte förekommer manipulation.
I ett uppföljande program, som sändes året efter, får Gellert Tamas frågan av programledaren Janne Josefsson om han kan utesluta förgiftning eller simulering. Tamas svarar:

”Helt kan man aldrig utesluta det. Det finns alltid föräldrar som är beredda att göra det mesta.

Vi tar all kritik även mot gamla program på största allvar. Men de fall av manipulation som tidskriften Filter nu har tagit fram motsäger inte innehållet i reportaget som Uppdrag granskning sände år 2006.

Nils Hanson, f d ansvarig utgivare, SVT Uppdrag granskning

Ulf Johansson, nuvarande ansvarig utgivare


Läs Linda Jernecks svar här: Har Janne Josefsson rätt – blundade SVT?