Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

SVT: Vi tar inte tittarna för idioter, Susanna Birgersson

SVT verkar tro att tittarna är idioter, skriver Susanna Birgersson och menar att ingenting hos SVT får vara långt eller komplicerat, programmen som är tänkta att vara seriösa är ytliga och rapporteringen om andra länders politik närmast obefintlig.

Om SVT trodde att tittarna var idioter, skulle vi inte den senaste månaden ha sänt våra utrikesreportrar till Afghanistan, Iran, Etiopien, Vitryssland, Hong Kong och ett 20-tal andra länder.

Vi hade inte varje vecka publicerat en lång rad nya dokumentärtitlar från Sverige och världen – både K special och Dokument Utifrån erbjuder kulturporträtt och utrikesjournalistik i världsklass – se gärna högaktuella ”Striden om Hong Kong” som är den senast publicerade.

Om SVT trodde att tittarna var idioter skulle vi inte haft etermedias förmodligen längsta intervjuformat i form av Min Sanning.

Vi hade inte heller sett till att publiken varje dag får tillträde till riksdagsdebatter, intressanta föredrag, debatter och samtal från universitet eller EU-parlamentet i SVT Forum – se gärna EU-kommissionens panelsamtal om Europas nya världsordning som vi sände häromdagen. Allt finns på SVT Play.

Är detta fördummande och ytligt? Knappast. Däremot vill jag gärna ta i hand på att vi kan fortsätta utveckla både debattformat och nyhetsberättande. Det här är ett jobb vi ständigt gör på SVT.

Publiken kommer tjäna på att vi rör oss från den svartvita konfrontationslogiken mot en mer konstruktiv journalistik. Och jag ska gärna verka för ännu fler långa, djuplodande format om vår samtid.

Men nej, Susanna Birgersson, SVT tar inte tittarna för idioter – det har vi kvitto på dagligen.

Jag tror säkert att du finner sådant som du själv tycker är dumt och ytligt, men SVT har att ta hänsyn till vitt skilda behov och preferenser hos publiken. En del älskar sitt fördjupande nyhetsprogram Aktuellt, andra har Landet Runt som sitt enda samhällsprogram medan de finns de som söker ett mer komplext samhällsinnehåll.

Titta på vad vårt utbud och återkom gärna med något annat än att vi tar tittarna för idioter, annars får vi just den ytliga debatt du varnar för.

Helena Olsson, programbeställare, Nyheter och Samhälle

 

SVAR FRÅN SUSANNA BIRGERSSON:

”En del älskar sitt fördjupande nyhetsprogram Aktuellt…” skriver Helena Olsson. Detta är ett fint destillat av det problem jag försökte beskriva i min krönika, nämligen att SVT tror att ett program som Aktuellt är fördjupande. Klicka gärna in på dr.dk och titta på ett par avsnitt av Aktuellts danska motsvarighet, Deadline, så kanske ni förstår vad jag menar. ‘

Susanna Birgersson, fristående kolumnist Expressens Ledarsid