Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Strafftrösklarna måste minska även för minderåriga

REPLIK: Ebba Busch Thor svarar på ledaren ”Avveckla straffrabatterna med förnuft, politiker”

Expressen har alldeles rätt i sin huvudledare (15/10). Straffrabatterna bör avskaffas med förnuft. Kristdemokraterna har därför föreslagit en lång rad förändringar. Automatisk villkorlig frigivning bör ersättas med tydliga krav på skötsamhet för att det alls ska bli aktuellt. De förmildrande omständigheterna i brottsbalken bör halveras, de försvårande omständigheterna betonas tydligare. Bland annat.

Därtill kommer frågan om ungdomsrabatten. Vi vill avskaffa den för personer över 18. Myndiga kan ta ansvar för sina handlingar. Regeringen vill genomföra ett urvattnat förslag som inte ens skulle träffa en procent av ungdomarna som begår brott. Det är alldeles för mjäkigt.

Men Expressen undrar vad vi föreslår när det gäller dem mellan 15 och 17 år. Vågen av brutala ungdomsrån, ibland med inslag av människorov, kan inte klaras av med några månader i sluten ungdomsvård. Detta har också understrukits av KD. Det påtalade exempelvis vår rättspolitiske talesperson Andreas Carlson i Studio ett den 18 december. Han lyfte mordet på en pizzeria där en 16-åring avrättade en rivaliserande kriminell. 16-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Bristen på straff skapar omänskliga effekter. Vi ser hur väldigt unga begår skoningslösa brott just för att påföljdssystemet ser ut som det gör. I ungdomsreduktionsutredningen lyfts flera exempel på hur strafftrösklarna skulle kunna minskas för åldern 15-17 år om ungdomsrabatten för unga mellan 18-21 tas bort. Det vore en bra början. Och absolut nödvändigt för att få bukt med den allt mer brutala ungdomskriminaliteten.

 

Ebba Busch Thor
Kristdemokraterna