Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik: Folkbildningen gör skillnad

Replik på Malin Siwes krönika: Stoppa stöd till Ibn Rushd och andra studieförbund

Folkbildningen når och engagerar stora delar av befolkningen. Över 1,2 miljoner personer deltog i folkhögskolornas långa kurser, studieförbundens cirklar och annan folkbildningsverksamhet under 2018.

I en krönika i Expressen (6/9) skriver Malin Siwe att studiecirklarna inte längre är viktiga bildningsarenor. Vi ser tvärtom att folkbildningen är en förutsättning för en hög bildnings- och utbildningsnivå i hela landet.

Studieförbunden erbjuder hundratusentals tillfällen till studier och bildning varje år och skapar forum för människors politiska, sociala och ideella engagemang. Det kan till exempel handla om studier i svenska med nyanlända, föreläsningar eller studiecirklar i samhällskunskap för personer med funktionsnedsättning.

Folkbildningsrådet fördelar och följer upp statsbidraget till studieförbunden och vi ser i våra studier hur folkbildningen bidrar till att höja bildnings- och utbildningsnivån och skapa viktiga mötesplatser.

Nya studier visar också att folkbildningen når andra grupper som står längre från samhället. I rapporten Cirkeldeltagares vägar till arbetsmarknaden visar forskare att cirkeldeltagande kan stärka deltagarnas förutsättningar på arbetsmarknaden. Sambanden är särskilt tydliga bland cirkeldeltagare som är utrikes födda och har kort utbildning.

Resultaten bekräftas av den cirkeldeltagarpanel som Folkbildningsrådet upprättat tillsammans med Novus. Vid den frågeomgång som genomfördes i maj 2019 menar 70–85 procent av de deltagare som då var arbetslösa att studiecirkeln har gett kunskaper och nätverk som kan vara till nytta i arbetslivet– för att få ett nytt jobb.

Även Statskontoret har utvärderat folkbildningen och beskriver i sin slutrapport En folkbildning i tiden en mångfacetterad verksamhet som har stor betydelse för dem som deltar.

Studieförbunden finns i Sveriges alla kommuner och når och engagerar en stor del av befolkningen. Inom folkbildningen samlas kvinnor och män, med olika bakgrund, i olika åldrar och med olika förutsättningar.

Folkbildningen fungerar som ett kitt som håller samman, stärker och utvecklar det svenska samhället och demokratin.

 

Catharina Håkansson Boman

Ordförande

Maria Graner

Generalsekreterare