Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

”Studieförbund som Ibn Rushd har mycket att ge, Malin Siwe”

Replik på ledarkrönikan ”Stoppa stöd till Ibn Rushd och andra studieförbund”.

Malin Siwe återkommer till sin motvilja mot föreningslivet och upprepar att studieförbundens stöd ska bort. Hon tycker att studieförbunden spelat ut sin roll. Krönikan lämnar den aktuella utredningen av Erik Amnå och Folkbildningsrådet långt bakom sig. Folkbildningsrådet skriver att rapporten visar att Ibn Rushd: ”bidrar till att uppfylla målen för folkbildningen, men innehåller också exempel på svagheter och felsteg i verksamheten.” Folkbildningsrådets slutsats: ”Rapporten visar inte att statsbidraget har använts på ett felaktigt sätt, i förhållande till statsbidragsvillkoren.”

Några exempel på betydelsen av studieförbunden idag: 955 000 personer per år deltar i studierna – fler än i den kommunala grundskolan. Kulturprogrammen har 20 miljoner besökare – fler än bio. Vi engagerar 115 000 cirkelledare varav 100 000 helt ideellt. Studieförbunden finns i Sveriges alla kommuner när många andra organisationer centraliserar.

Studieförbund fortsätter att vara inkörsport till jobb och utbildning. Nationalekonomen Charlotta Mellander har visat att arbetslösa som deltagit i studiecirkel oftare får jobb än de som inte deltagit. Särskilt stor är effekten för utrikes födda. De tio studieförbunden engagerar personer i utanförskap effektivare än myndigheterna, särskilt i marginaliserade stadsdelar.

Vi tar till oss kritiken om att Folkbildningsrådet och studieförbunden behöver bli bättre på transparens och kvalitetssäkring. Därför att studieförbunden har så mycket att ge, och det bör synas bättre.

David Samuelsson

Studieförbundens generalsekreterare