Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Opinionsbloggen

Replik från Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor

Replik på Expressens ledare ”Föräldrar ska inte kunna snacka upp betyg” (6/8):

Inom Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor välkomnar vi all granskning, som oftast bidrar till mer perspektiv. Vårt mål är att erbjuda utbildning av högsta kvalitet, enligt svensk läroplan. Men när vi ser rena faktafel eller missvisande information vill vi kommentera direkt …

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor är inte en friskolekoncern. Det är en stiftelse utan ägare. Inga pengar delas ut, allt överskott används i verksamheten. Stiftelsen driver sju skolor med fler än 3200 elever och 350 anställda i centrala Stockholm, Danderyd, Sundbyberg och (2021) Fisksätra. Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm är en av stiftelsens fyra gymnasieskolor.

Den viktigaste faktorn bakom de höga avgångsbetygen i VRG är att många söker till stiftelsens gymnasieskolor. Enligt de nationella föreskrifterna sker urval enligt betyg, inte utifrån hemadress. De elever som kommer in på VRG Djursholm har höga betyg och hög kunskapsnivå redan när de börjar gymnasiet. De kommer från fler än 15 kommuner. Ungefär 30% av dem bor i Djursholm. Det är inte en “Djursholmsskola”.

Vi delar vår kritiska inställning till det rådande betygssystemet med de flesta. Våra kompetenta lärare ägnar mycket tid till att arbeta tillsammans med varandra och med andra skolor för att försäkra sig om likvärdighet och rättvisa betyg. Stiftelsens har bedrivit skolverksamhet i 25 år och granskas kontinuerligt av Skolinspektionen. Vi är förvissade om att vi lever upp till de krav som myndigheterna föreskriver.

Kristy Hager-Lundström
Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor
Skolchef