Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joakim Rönnbäck och Kajsa Dovstad till Expressen ledare

Nu är sommarens laguppställning på ledarsidan klar: veteranen Malin Siwe får sällskap av Joakim Rönnbäck och Kajsa Dovstad.

Joakim Rönnbäck, vem är du?
Till vardags arbetar jag som forskningskommunikatör, runt somrarna gästspelar jag på ledarsidor. I båda rollerna försöker jag att återberätta andras krångliga meningar med egna raka.

Joakim Rönnbäck

Vad har du gjort tidigare?
De senaste åren har jag arbetat mycket för Liberala nyhetsbyrån. Jag har också skrivit allt från reklamtext om Huddinge till kulturartiklar i Respons och Liberal debatt.

Vad skriver du helst om?
Plånböcker, ubåtar och eldsjälar.

Vad behöver Sverige mer/mindre av?
2019 behöver Sverige mer kultur i grupp och mindre mobbning mot konsertljud eller läktarflaggor.

Varför vill du jobba på Expressens ledarsida?
Det är häftigt att Expressen, utan egentliga prenumeranter, dag efter dag hittar en jättepublik. Det är ett fint förtroende att bidra till det trolleritricket.

Kajsa Dovstad, vem är du?
Jag är läkare och liberal skribent, som gärna ser att människor bestämmer mer över sig själva och mindre över andra. Jag är uppvuxen i militärstaden Karlskrona, men har pluggat och bott i Uppsala. Jag gillar alla former av vattensporter, och tycker att livet är som bäst på en luftmadrass i poolen med en bra bok framför ögonen.

Kajsa Dovstad

Vad har du gjort tidigare?
Jag avslutade nyligen ett underläkarvikariat inom akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Innan har jag arbetat som läkare och undersköterska i andra delar av vården, samt som fabriksarbetare inom läkemedelsindustrin. Jag frilansar och har vikarierat som ledarskribent, bland annat på Vestmanlands Läns Tidning och Liberala Nyhetsbyrån.

Vad skriver du helst om?
Naturligtvis mycket om sjukvård, dels om de aktuella problemen men min ambition är också att lyfta blicken och diskutera hur sjukvården bör se ut i framtiden där de medicinsk-etiska frågeställningarna är extra intressanta. Jag vill tillgängliggöra sådana diskussioner för en bredare allmänhet och på ett lättbegriplig sätt argumentera för att människor bör få större frihet även där. I grund och botten är jag brett allmänpolitiskt intresserad – jag gillar att vrida och vända på samhällsproblem och har en åsikt om nästan allt!

Varför vill du skriva på Expressens ledarsida?
Expressens ledarsida ser nyktert på samhällsutvecklingen och räds inte målkonflikter. Samhällets resurser är begränsade, alla kan inte få allt. Det är knappast en publikfriande position att inta, men viktigt att påminna om i en tid när många hellre argumenterar utifrån hur de tycker att verkligheten borde se ut än hur den faktiskt är.

Vad behöver Sverige mer/mindre av?
Sverige behöver mer trygghet och mindre fluff, satsa på polisen och inte på fritidsgårdar. I vården behövs fler husläkare vilket ger färre sjukhusinläggningar. I miljöpolitiken behövs mer vetenskap och mindre ekologiskt och närodlat. Vi behöver större fokus på skyldigheter och mindre på rättigheter. I allmänhet måste svenska politiker fokusera mer på realism och mindre på känslor.