Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårdförbundet svarar ledarsidan om personalbrist

I Expressens ledare den 24 maj uppmanas sjukvården att ”tänka kreativt för att minimera patientriskerna”, vilket enligt ledaren bör innebära att ”runda personalbristen” genom att ”laborera, utvärdera och förbättra nya metoder ”som sjuksköterskelösa avdelningar.

Vårdförbundet anser att det är ovärdigt av Expressens ledarredaktion att låta påskina att det är personalen, våra medlemmar, som står i vägen för en patientsäker vård.

Vi kritiserar modellen utifrån allt vi vet och kan om vårdens organisering och erkänd internationell forskning – det handlar helt enkelt om patientsäkerheten och vårdens kvalitet. Patienter har enligt Hälso- och Sjukvårdslagen (HSL) rätt att möta en viss typ av kompetens, i det här fallet omvårdnadskompetens, för att få bästa möjliga vård.

Skott i foten

Att ”tänka kreativt” på så sätt att man täcker upp med andra yrkesgrupper när det råder brist på exempelvis sjuksköterskor är att skjuta sig själv i foten, då forskningen tydligt visar att bemanningsväxling (där sjuksköterskor byts ut mot andra kompetenser) kan vara direkt farligt för patienterna.

Sveriges invånare har rätt till en jämlik vård i världsklass och det stämmer att bristen på bland annat sjuksköterskor utgör ett stort hinder för att uppnå det. Vägen till god och säker vård går dock genom att öka yrkets attraktivitet, så att fler söker sig till och vill arbeta som sjuksköterskor. Inte genom desperat mixtrande med teamet närmast patienterna, på ett sätt som försämrar patientsäkerheten.

 

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet